S: Hjälp äldre Huddingebor med snöskottning

Snöskottning är tungt för många äldre. Nu vill S att kommunen erbjuder hjälp med detta.
Snöskottning är tungt för många äldre. Nu vill S att kommunen erbjuder hjälp med detta.
Sara Heelge Vikmång, kommunalråd för Socialdemokraterna i Huddinge kommun.
Sara Heelge Vikmång, kommunalråd för Socialdemokraterna i Huddinge kommun.
I ett förslag till Huddinges kommunfullmäktige skriver kommunalrådet Sara Heelge Vikmång (S), att hon tycker att äldre som bor i villa eller radhus ska få hjälp med snöskottning av kommunen.
– De äldre jag har pratat med vågar inte gå ut, säger Sara Heelge Vikmång.

Befolkningen blir äldre och äldre även i Huddinge och antalet över 80 år väntas öka med 11, 5 procent de närmsta åren.

Med tanke på den åldrande befolkningen och att många äldre bor i villa och radhus har Sara Heelge Vikmång (S) lagt ett förslag till fullmäktige om att kommunen ska hjälpa äldre med snöskottning. 

”Inte trygga”

– Tidigare i kommunen har äldre kunnat få hjälp med snöskottning och det var väldigt uppskattat. Nu finns det bara privata aktörer och de äldre som jag har pratat med känner sig inte trygga med den lösningen.

Flera kommuner i Sverige hjälper äldre med snöskottning till viss kostnad.

– Jag tittar runt på olika modeller men tänker mig att man får betala en enskild avgift och att kommunen får titta på en trygg och effektiv modell, säger Sara Heelge Vikmång, som är kommunalråd i opposition.

Love Bergström (M) ordförande för äldreomsorgsnämnden, tycker att det är bättre om kommunen lägger sina resurser på att kunna erbjuda en god omsorg till de äldre.

– De privata aktörerna är ofta billigare än vad vi skulle kunna erbjuda de äldre. Vi anser att det är bättre att vi lägger kommunens resurser på en så bra äldreomsorg som möjligt, säger han.