Äldre kämpar för sin träffpunkt

23 äldre har skrivit ett brev där de vädjar om att dagverksamheten Elin får vara kvar.
23 äldre har skrivit ett brev där de vädjar om att dagverksamheten Elin får vara kvar.
Behåll dagverksamheten Elin! Det vädjar 27 oroliga äldre i ett brev till stadsdelen Spånga-Tensta.

Men stadsdelsnämndens ordförande ger lugnande besked.

Den populära dagverksamheten Elin på Tensta servicehus lockar varje vardag många äldre. Både boende på servicehuset och personer utifrån besöker huset för att spela boule, dricka kaffe eller bara umgås. Men ryktet har spridit sig i huset om att framtiden för verksamheten är osäker.

Verksamhetsledaren Kirsti Salema bekräftar att projektpengarna till inköp och personal har tagit slut. Nu fortgår arbetet fram till årsskiftet i mindre regi. Vad som händer sedan vet hon inte.

– Nej, det kan vi inte säga något om. Men vi får hoppas att det fortsätter. Det här är en uppskattad verksamhet.

27 personer har nu undertecknat en skrivelse till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd där de ber politikerna om en fortsättning.

Initiativtagaren till skrivelsen heter Gerd Andersson, är 83 år och bor själv på Tensta servicehus.

– Jag ser hur fantastiskt mycket det gör för de som bor här. Först vill de inte komma ner och säger att de har ont, men när vi väl får ner dem blir de mycket friskare.

Enligt Gerd är dagverksamheten uppskattad och välbesökt.

– I torsdags var det boule och då kom ungefär 15 personer. På fredagskaffet kommer många utifrån och då kan det bli upp mot 25-30.

När det fortfarande fanns projektpengar var personalen fler och det köptes blad annat in växthus och möbler. Numera är man nere i en halvtidstjänst som betalas av stadsdelen.

– Nu kan vi inte göra saker som kostar pengar alls, säger Gerd Andersson.

Men än så länge fortsätter verksamheten genom en hel del ideella krafter. På vissa håll har den till och med utökats.

– Lördag och söndag är det ingen verksamhet. Då serverar jag kaffe själv för självkostnadspris och det kommer mycket folk. Det visar hur mycket det här behövs. Jag jobbar oavlönad men jag får så mycket igen.

Stadsdelsnämndens ordförande Ann-Katrin Åslund (FP) ger lugnande besked när Lokaltidningen Mitt i ringer upp.

– Vi har inte aviserat någon nedläggning. Det är inte någon fråga som har varit uppe i nämnden för diskussion. Jag vet inte hur förvaltningen har diskuterat. Dagverksamheten är en jätteviktig del i äldreomsorgen, säger hon.