Äldre kan få bostad om partnern dör

Äldre medboende kan få förtur till kommunala bostäder vid flytt om deras partner dör.

– Det är värdigare än att hota med att sätta våra äldre på gatan, säger Mikael Lindström (S).

Värmdö kommuns nya regler, som innebär att de som flyttat till äldreboenden med sin sjuka partner tvingas ut om partnern dör, har skapat diskussioner sedan Lokaltidningen Mitt i skrev om riktlinjerna för några veckor sedan.

Inte bara de äldre och deras anhöriga har engagerat sig, utan också Värmdöpolitikerna.

– Redan när förslaget togs fram i november blev det diskussioner, men man bedyrade då att ingen äldre skulle sättas på gatan. Ändå finns den risken nu, så rösterna mot de nya reglerna har ökat, säger Mikael Lindström (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Vid nämndens möte i dag tisdag planerar han att lägga fram ett förslag som ger äldre medflyttare bostadsgaranti om partnern skulle avlida.

– De nya reglerna skapar ängslan och stor oro. Ofta lämnar man sitt tidigare boende när man flyttar, så det finns ingenting att flytta tillbaka till och bristen på hyresrätter är skriande. Dessutom räcker det inte att kommunen ger stöd att söka lämplig bostad. Det kan ju lika gärna betyda att man bara hjälper de äldre att ringa ett samtal. Det är för vagt, vi måste kunna bättre än så, säger Mikael Lindström.

Om förslaget med bostadsgaranti skulle gå igenom innebär det dock fortfarande att de äldre kan tvingas till en flytt, något som boenderådet på äldreboendet Gustavsgården säger nej till.

Mikael Lindström menar dock att förtur till Värmdöbostäder är bättre än de nuvarande reglerna.

– Det är värdigare så än att i regelverk hota med att sätta våra äldre på gatan, säger han.

Stöd för förslaget finns även hos majoriteten.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, det är ingen tvekan om den saken. Därför tänker jag försöka påverka mina allianskollegor att godkänna det eftersom människor har varit oroliga. En utskriven bostadsgaranti skulle göra det tydligare att ingen bara kommer att kastas ut, säger Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Enligt honom kan bostadsgarantin också omfatta andra lägenheter inom äldreboendets fastigheter.

– En lägenhet med speciell vårdutrustning behövs fortfarande till de sjuka, men om det går så kan medboende få flytta till en annan lägenhet som är mer anpassad för ett normalt äldreboende, säger Jan Dolk.