Äldre kan få resa till värmen för vård

Äldre i Tyresö kan få möjlighet till vård på soliga bredd­grader.

Nu gör Tyresö kommun sitt femte försök att få till resor för äldre med behov av vård.

Tyresö kommun har länge jobbat för korttidsvård i något varmt och soligt land, men de anlitade arrangörerna har haft svårt att klara uppdraget. Sedan 2005, då idén föddes, har bara sex Tyresöbor kommit iväg.

Nu hoppas Tyresö kommun, som tillsammans med Stockholm, Huddinge och Nacka satt igång en gemensam upphandling, att det ska lyckas bättre.

I huvudsak är det personer som vårdas hemma av en anhörig och som annars skulle ha placerats på korttidsboende när den anhörige behöver få vila som är målgrupp för resorna. Den som vårdar kan välja att följa med för egen slant.

– Många som rest på semester tidigare vill fortsätta att göra det, men kan inte för att vårdbehovet kommit i vägen. Eftersom det här inte kostar mer än korttidsboende i Sverige vill vi kunna erbjuda det här, säger Auli Metsänsalo, avdelningschef på kommunens biståndsavdelning.

Men att det skulle vara framtidens melodi, att lägga ut vården av människor till länder där hyran och kostnader för personal är lägre än i Sverige, tror hon inte.

– Det är lite svårt att få till. Personalen måste kunna svenska och man måste få till ett samarbete mellan utföraren och flygbolaget, vilket visat sig vara svårt.

Exakt vart vårdresorna till solen ska gå är inte klart, men för att försäkringar ska gälla måste vården ske inom EU. Enligt kraven i upphandlingen ska klimatet vara soligt med en medeltemperatur dagtid på mellan 15 och 30 grader.

Ansvarig för upphandlingen är Stockholms stad, där man hunnit samla en del erfarenhet. Enligt Barbro Karlsson, strateg på huvudstadens äldreförvaltning, krävs det att flera kommuner går samman för att få ihop tillräckligt många till en gruppresa.

I genomsnitt handlar man upp 20 platser för de fyra kommunerna – totalt.

– För att komma i fråga måste man ha ett vårdbehov. Samtidigt måste man klara av den fysiska och psykiska påfrestning som resan kan innebära, säger hon.

Under nästan två år visade drygt 70 stockholmare intresse. 21 fick ja – men bara tio kom iväg.

– Tyvärr kan mycket hända som gör att personerna inte längre kan åka iväg som planerat, säger Barbro Karlsson.