Min lokala hjälte

Äldre klagar på alltför snålt tilltagna portioner

Bengt Hultman, här med hunden Aggi, tycker att portionerna på Silverkronans äldreboende är för små.
Bengt Hultman, här med hunden Aggi, tycker att portionerna på Silverkronans äldreboende är för små.
Portionerna på Silverkronans äldreboende är för snålt tilltagna och någon påfyllning ges inte.

– Det finns aldrig tillräckligt för en andra portion, säger Bengt Hultman, 79.

Enligt Bengt Hultman är det vid middagen 17.30 som missnöjet bland de boende uppstår på Silverkronan.

– Det stora problemet är att det aldrig finns tillräckligt med mat, säger han och får medhåll av grannen Hans Fredriksson.

– Man får gå ut och köpa korv efteråt, brukar jag skämta.

Middagen kommer till Silverkronan från Allégårdens kök i kantiner. Ris, pasta och potatis kokas på plats. Enligt Bengt Hultman finns det inget utrymme för att få en andra portion om man är hungrig.

I stället får de som inte blir mätta förlita sig på en kvällsmacka eller kanske lite nyponsoppa som personalen fixar.

– Personalen här är jättebra och de ställer upp för oss, men de kan inte trolla med knäna, säger han.

Nu har han och några andra boende på Silverkronan tröttnat. Flera gånger har han påpekat att portionerna är för små, utan att något händer. Synpunkterna kommer inte fram till de ansvariga, menar Bengt.

– Vi betalar ganska bra för att bo här. Då kan man åtminstone begära att få tillräckligt med mat.

Enligt Mahria Persson-Lövkvist, chef för äldreomsorgen i Botkyrka, följer man Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets riktlinjer för hur stora måltiderna ska vara.

– Men de boende har all möjlighet att få den mat de behöver för att bli mätta. Det kan vara så att vi kan behöva beställa mer mat. Det här måste vi kolla upp.

Vid lunch har de boende två rätter att välja mellan, till middagen endast en. Ibland bra, men ofta enformigt, menar Bengt Hultman. Systemet beror främst på att äldrevården planerar och köper in sin mat tillsammans med skolan, säger Mahria Persson-Lövkvist.

Bengt Hultman och Hans Fredriksson skulle gärna vilja ha besök av dem som lagar maten på Allégården så att de kan föra fram sina synpunkter. Det ska ske varje år, i så kallade kostråd, enligt Mahria Persson-Lövkvist.

– Men jag kan be dem komma en extra gång om de boende har missat mötet, säger hon.

Fakta

En av 10 vill ha bättre mat

Synpunkter på maten på äldreboendena som kommit in till kommunen handlar ofta om smaklös mat.

I en enkät som gjordes förra hösten var omkring 8 procent av de som svarade missnöjda med maten från Allégårdens och Tumbas centralkök. 43 procent var mycket nöjda.