Min lokala hjälte

Äldre kvinna låg hjälplös i ett dygn

En kvinna i 85-årsåldern hittades på golvet i sitt hem efter ett dygn.

Nu anmäler Bromma hemtjänst i Alvik sig själv enligt lex Sarah.

Det var i augusti i år som kvinnan hittades på golvet av ett vårdbiträde, nedkyld med smärtor i axeln. Enligt kvinnan hade hon legat där i ett helt dygn.

Vårdbiträdet ringde kvinnan på tisdagsförmiddagen för att bestämma vilken tid de skulle besöka henne på eftermiddagen, men fick inget svar. Efter att ha kontaktat samordnaren ringde hemtjänsten till sjukhus för att utesluta att kvinnan blivit inlagd. Vårdbiträdet kontaktade även anhöriga till kvinnan som enligt anmälan bekräftar att kvinnan ibland inte svarar i telefon för att hon helt enkelt inte hör att den ringer.

Hemtjänsten gjorde bedömningen att avvakta med att åka ut till kvinnan med larmnyckel.

Vid 19-tiden åkte kvällspatrullen dit och hittade kvinnan liggande på sovrumgolvet. Hon hade trygghetslarmet på sig, men hade inte tryckt på knappen. Hemtjänstpersonalen ringde ambulans och kvinnan fördes till sjukhus där hon blivit kvar sedan dess.

– Utredning pågår. Vad det gäller själva hemtjänsten så har vi diskuterat det här och diskuterat våra rutiner så att det inte ska hända flera gånger. Och om det händer, hur vi ska agera, säger Leena Piltti, områdeschef.

Det är hon som gjort anmälan enligt lex Sarah. Det är den första som görs i enheten på sju år. Anmälan gjordes först efter att anhöriga kontaktat kommunens handläggare.

Borde inte anmälan ha gjorts tidigare?

– Vi agerade enligt våra rutiner. Vi såg till att hon kom till sjukhus. Jag tycker egentligen inte att det här är ett lex Sarah-ärende, säger Leena Piltti.