ANNONS

Äldre kvinna lurad på miljonbelopp

Mannen var vän med en äldre kvinna, men under hela deras vänskap lurade han till sig pengar från hennes konto.

Nu har han dömts till fängelse för ocker.
ANNONS

Mannen, som är i 70-årsåldern, blev vän med den 15 år äldre kvinnan för ett antal år sedan och han hjälpte henne genom åren med praktiska göromål. 2008 gav hon honom en fullmakt på banken. Men enligt en dom i tingsrätten försåg han sig parallellt med vänskapen med miljonbelopp från hennes konto.

Först övertalade han henne, enligt domen, att underteckna betalningsuppdrag och sedan gjorde han dem själv med fullmakten.

Till slut blev kvinnans släktingar misstänksamma och kontaktade en advokat som upptäckte att kvinnans ekonomi var katastrofal.

Kronofogden var efter henne och hon riskerade att vräkas från äldreboendet på Södermalm, på grund av skulder.

När hon dog hade hon bara några hundralappar på bankkontot.

– Hon var fullständigt utblottad, säger åklagare Thomas Hertz.

Kvinnan hann avlida innan åtal väcktes mot mannen och hon förhördes aldrig.

Mannen har hävdat att han använt pengarna till att betala kvinnans omkostnader och till olika välgörenhetsändamål som kvinnan önskade stödja.

Bland annat hade Anonyma alkoholister, Röda korset och ett barnhem i ett annat land fått stora summor, menade han.

ANNONS

Han och hans son hade även fått pengar i present, enligt honom.

Sammanlagt hade drygt 1,8 miljoner kronor förts över till mannens konto.

Tingrätten tycker det är rimligt att ungefär 300 000 gått till kvinnans egna omkostnader, men ifrågasätter resten av betalningarna, alltså drygt 1,5 miljoner.

Enligt åklagaren Thomas Hertz har ingen av välgörenhetsdonationerna kunnat styrkas.

– De inblandade organisationerna och personerna har berättat att det inte går till på det här sättet att skänka pengar, säger han.

Anonyma alkoholister tar till exempel inte emot pengar från andra än sina egna medlemmar. Mannen hade inte heller några papper om eller kontakter till barnhemmen som han sa sig ha betalat pengar till.

Södertörns tingsrätt har nu dömt mannen att betala tillbaka drygt 1,5 miljoner kronor till kvinnans dödsbo. Han har också dömts för ocker till ett års fängelse och reseförbud. Mannen har överklagat domen.

I första hand vill han bli frikänd och i andra hand önskar han att straffet mildras. Han tycker också att det saknas skäl att ge honom reseförbud.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med mannens advokat som har avböjt att kommentera.