ANNONS

Äldre luras av falska barnbarn

Bedragarna ringer upp äldre och utger sig för att vara ett barnbarn – som behöver låna pengar till en dyr bilaffär.

– De människor som gör det här saknar samvete, säger Kent Karlsson vid polisen.
ANNONS

Redan under förra året märkte polisen att bedragare började med ”barnbarns-tricket”.

Fenomenet har sedan rört sig runt i landet och nu kommit tillbaka till Stockholm.

På bara två veckor har polis i Östermalm fått in mer än tio anmälningar från äldre människor där personer som utger sig för att vara barnbarn försökt lura av dem stora summor pengar.

I flera fall har de lyckats.

Kent Karlsson är kriminalinspektör vid CIRCA-gruppen, Central Investigation Related to Criminal Aliens, som arbetar med att lösa mängdbrott mot äldre i hela landet.

– De ringer upp äldre och utger sig för att vara barnbarn som just ska köpa en bil, som de länge letat efter, men det fattas 30 000 kronor. Och de frågar om inte mormor kan låna dem pengar. Men de kan inte själva hämta pengarna, utan en bekant kommer förbi i stället, säger han.

Om de äldre inte har pengar hemma, så vill ”barnbarnen” gärna ha smycken eller guld i stället.

I Stockholm har bedrägeriförsöken ökat kraftig och enligt polisen har bedragarna kommit över mer än 100000 kronor, plus en hel del smycken och guldföremål i staden.

I hela landet rör det sig om miljonbelopp. Polisen vet inte vilka bedragarna är, men en teori är att det rör sig om professionella ligor. Det har hänt att bedragarna vet vad de äldres barnbarn heter när de ringer, något som tyder på att de kartlagt sina offer.

ANNONS

– Vi måste försöka att informera äldre så de inte går på det här. Vi ska ha en studiecirkel snart där vi kommer att ta upp det här problemet, säger Olof Björlin, vid Östermalms pensionärsråd.