Äldre man drogs in i bil och rånades

Klockan var troligtvis strax före klockan 17 när brottet ägde rum. Vid den tidpunkten är många i rörelse och polisen vill få kontakt med vittnen.
Klockan var troligtvis strax före klockan 17 när brottet ägde rum. Vid den tidpunkten är många i rörelse och polisen vill få kontakt med vittnen.
En äldre man skulle köpa pizza i centrala Huddinge – i stället blev han både drogad och rånad, enligt vittnesmål.

Polisen misstänker att flera personer varit inblandade i kidnappningen.

Mannen, som är i 70-årsåldern, har berättat för polisen hur han blev kidnappad av flera personer och senare drogad då han var på väg för att köpa pizza.

– Han berättar hur en bil stannar till och han blir sedan indragen i den av flera personer, säger polisinspektören Helene Åkerwall vid Södertörnspolisen.

Mannen ska ha befunnit sig på Kommunalvägen 20, där man svänger in för att komma till Forellgaraget i centrum, när han blev indragen i en bil, sprejad i ögonen och sedan drogad och rånad på en summa pengar av flera personer.

Även hemma ska han ha blivit bestulen på pengar.

Själva bortförandet ska ha ägt rum omkring kvart i fem på eftermiddagen förra lördagen, den 13 juni.

Polisen har varit i kontakt med vittnen men önskar få in fler uppgifter från allmänheten.

– Det finns saker i vittnenas berättelse som ger stöd för det här. Men jag kan inte gå in på vad som framkommit, och vi önskar att folk som har sett något misstänkt vid den här tidpunkten eller timmarna efteråt att höra av sig. Innan de kom hem till mannen ska de ha färdats runt i någon timme, säger Helene Åkerwall.

Vittnen kan höra av sig till polisen växel på 114 14, som sedan för vidare uppgifterna till avdelningen för grova brott som fått ärendet på sitt bord.

– Kanske någon sett en eller flera personer i sällskap med en man i 70-årsåldern som verkat drogad, säger Helene Åkerwall.

Polisen har ännu inga misstänkta för brotten. Det finns det däremot i fallet med en familjefar i Huddinge som blivit kidnappad och utpressad på pengar i början av maj.

Åklagaren Nils Lundberg kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff för de två männen, som är i 20-årsåldern, när åtalet mot dem kommer i veckan.

De misstänkta åtalas på flera punkter. Ett fall gäller kidnappningen. De misstänkta männen ska ha hävdat att brottsoffret, en familjefar i byggbranschen, var skyldiga dem pengar. Mannen blev bortförd i en bil.

När utpressarna fått en del av pengarna blev mannen frisläppt, men de lovade att komma tillbaka för att hämta mer.

De kunde senare gripas i Salems kommun.

– Bevisläget har stärkts. Jag kommer att yrka på ett mångårigt fängelsestraff, säger Nils Lundberg.

Däremot har polisen lagt ned utredningen av en misstänkt kidnappning vid Kungens Kurva sent på kvällen den 7 november förra året.

– Vi har hållit många förhör, men lyckas inte komma dit att vi kunnat hålla någon som skäligen misstänkt för det, säger Kjell Lindgren, presstalesman.

Fakta

Ett brott som ger långa straff

28 fall av människorov eller olaga frihetsberövande anmäldes i Huddinge kommun 2014.

Straffet ligger mellan fyra och 18 års fängelse för grova brott.

Brott som är mindre grova kan ge fängelse i upp till sex år.

I hela länet anmäldes 717 fall.