Äldre missade färdtjänst – hann inte pulsa genom snövallarna

Anna Wigforss i Björkhagen skräder inte orden om huvudstadens snöröjningsbrister där äldre missar färdtjänsten och inte kan nå mataffären ett dygn efter ett snöoväder. "Det är ett glesbygdsproblem mitt i Stockholm", säger Anna Wigforss.
Anna Wigforss i Björkhagen skräder inte orden om huvudstadens snöröjningsbrister där äldre missar färdtjänsten och inte kan nå mataffären ett dygn efter ett snöoväder. "Det är ett glesbygdsproblem mitt i Stockholm", säger Anna Wigforss.
Trots att Anna Wigfors och granne såg färdtjänstbilen som stod i hörnet Falsterbovägen/Skanörvägen hann de inte pulsa fram. De skrek och viftade men chauffören körde därifrån.
– Den här damen hade väldigt svårt att gå i snön. Hon hade broddar och käpp och hjälp av mig, men vi fick skrota hela projektet. Nu får vi se vad som händer i morgon.

 

Anna Wigforss berättar att plogbilen som röjde natten till torsdag fastnade i en driva utanför huset i Björkhagen. När det fortfarande på torsdag vid lunchtid var svårt att ta sig fram till gatan försökte hon haffa en snöröjare på gatan för att underlätta för färdtjänsten.

– Jag gick och frågade en snöröjare om hjälp, men han hörde till ett annat område, säger Anna Wigfors.

Wigforss ringde också stadens felanmälan för snöröjning.

– Till slut fick vi veta att vi hinner inte får någon plogningshjälp. Vi hamnade på en prioriteringslista. Då prioriterar de förstås genomfartsvägar och sådant, men vi som bor på tarmen Falsterbovägen 10 är orolig. Det är många äldre här i huset. Får vi ett akut sjukdomsfall så blir det väldigt jobbigt för ambulans och ambulanspersonal.

Anna Wigforss tycker det är illa när de äldre i huset inte kan ta sig ner till den enda mataffären. Barnfamiljerna har det också jobbigt. Framför allt blir hon orolig för vad som händer ifall någon blir akut sjuk.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) gick på tordagen ut med hård kritik mot att snöröjningen inte fungerat. Kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar ska prioriteras, framhåller han.

Anders Porelius, presstalesman på trafikkontoret, anser att däremot att beredskapen varit godkänt och snöröjarna har gjort sitt yttersta. Trafikkontoret har under torsdagen koncentrerat sig på att frakta bort stora snövallar.

– I dag har vi haft ett uppehåll i snöfallet och det innebär att vi har kunnat fokusera på att frakta bort mycket snö som tryckts upp i snövallar. Då kan man komma i kapp med gång och cykelvägar. Vi har lyckats få igång kollektivtrafik så nästan allt har kunnat rulla.

Boende i Hammarbyhöjden som ringt till Mitt är också kritiska till att folk tvingas gå mitt i gatan eftersom trottarerna på Finn Malmsgrens väg inte plogats ordentligt.

”På grund av rådande väderförhållande är det många som ringer nu. Därför kan våra handläggningstider vara längre”, säger telefonsvararen när när lokaltidningen Mitt i Hammarby Skarpnäck på eftermiddgen ringer till felanmälan för snöröjningen.  Dygnet runt ska det gå att göra en felanmälan som rör Stockholms gator och varje år registreras 120 000 ärenden. Efter 30 minuter har fortfaranden ingen svarat och samtalet kopplas ner.

– Det har varit hårt tryck. Det är många som hört av sig till oss och det blir det när det blir så här svåra situationer.

Brukar det bli fel på felanmälan?

– Självklart är det viktigt att man ska kunna nå fram till felanmälan. Det måste vi titta på. Jag vet inte vad som hänt.

Trafikkontorets Anders Porelius tillbakavisar att det finns en prioriteringslista område för område i Söderort. Däremot prioriteras att framkomlighet till äldreboende och skolor och även att blåljusfordon ska kunna ta sig fram.

– Vi vill också prioritera äldre och hemtjänst. Det är alltid en utmaning, men det är svår att kommentera ett enskilt fall. I ett normalläge skulle detta inte ha hänt. Då ska vi ha varit och skottat där. Vi förstår oron över att snön kan ställa till det när man ska använda färdtjänst, säger Anders Porelius.

Anna Wigforss i Björkhagen skräder inte orden om huvudstadens snöröjningsberedskap.

– Det är ett glesbygdsproblem mitt i Stockholm, säger Anna Wigforss.