Äldre par slogs ner med kofot

Den grova misshandeln mot ett äldre par i Brandbergen var planerad. Rånarna visste vilka de överföll och vad som fanns i lägenheten, enligt uppgifter till Lokaltidningen Mitt i.

– Det fanns inget skäl till övervåldet, säger Helen Åkerwall, polisen.

Lördag morgon förra helgen i Brandbergen. Klockan är runt halv tio i det stillsamma området runt Lejonets gata. Många ligger ännu och sover, när två svartklädda män går in i ett av trapphusen, upp en våning och knackar på dörren till det äldre parets lägenhet. Med sig har de en kofot.

– Jag hörde skriken som en del andra, jag förstod att någon blev grovt misshandlad. Sedan var polisen snabbt där, säger en person i grannskapet. Då var det dock för sent.

Männen var inne i lägenheten i en kvart och försvann med bytet i en vit Volvo V70, parkerad på Jungfruns gata i närheten, och är alltjämt på fri fot.

Våldet mot paret i 80-årsåldern chockar polisen. Den äldre mannen lämnades med tänder utslagna och öppna sår i huvudet. Den äldre kvinnan med öppet sår i huvudet och kraftigt svullna händer.

Båda kördes akut till sjukhus där familjen slöt upp.

– Männen använde tillhyggen i misshandeln. Med tanke på det äldre parets ålder så tycker jag att det här handlar om övervåld. Det fanns ingen anledning till det, man kunde ha gjort på annat sätt, säger polisens förundersökningsledare Helen Åkerwall.

Allt tyder på att rånet och misshandeln var överlagt och ingen i närområdet tror att det handlar om någon impulsiv gärning.

– Jag har bott här ett tag och det känns väldigt lugnt överlag. Det här är inget som gör en rädd, det känns som att det var riktat mot just det här paret, säger en person vi träffar i huset.

Helen Åkerwall ger samma bild.

– Vi tror inte att de kommer att slå till igen i området.

Polisen söker efter tips om de misstänkta rånarna och har gått ut med en bild på den vita Volvon.

Den ena gärningsmannen beskrivs vara mellan 185 och 195 centimeter lång och den andre betydligt kortare, men man behöver veta betydligt mer.

– Jag tycker att vi har gjort så mycket vi kan i utredningsåtgärderna i inledningsskedet. Viknackade dörr och sökte av kringliggande gator. Mycket handlar om huruvida grannar var hemma eller inte, säger Helen Åkerwall.

Vad fick rånarna med sig?

– Värdesaker, men vi vet inte vad för slags ännu.

Flera grannar sov eller var inte hemma den aktuella tidpunkten, vilket försvårar utredningen. Flera personer som Lokaltidningen Mitt i pratar med hörde ingenting och ännu färre såg något av gärningsmännen.

Enligt polisen hade varken mannen eller kvinnan livshotande skador i förra veckan.

I området bor många barnfamiljer och folk i spridda åldrar.

Hyresgästföreningens ordförande i området, Yvonne Källström, tycker att det är konstigt att inte fler hörde eller såg något.

– Med tanke på det som hänt på senare tid i Brandbergen skulle det vara bra om polisen syntes här oftare, säger hon.

Enligt polisen flydde rånarna i denna vita Volvo V 70, med årsmodell mellan 2000 och 2005. Den stod parkerad på Jungfruns gata.