ANNONS

Äldre ska rustas med halkskydd

Alla Lidingöbor över 65 år föreslås få gratis halkskydd, enligt ett beslut som politikerna fattade i förra veckan. Förslaget ska utredas och går det väl kan halkskydden börja delas ut redan i början av vintern.
ANNONS

Stockholmsvintrarnas svängiga väder ger ofta isiga gator. Förra året var det återigen många klagomål på halkbekämpningen på Lidingö.

Nu funderar Lidingö på att göra som många andra kommuner och börja dela ut gratis halkskydd till alla äldre.

– Det är ett förslag som vi har lagt fram om att dela ut gratis halkskydd till alla över 65 år som en åtgärd för att förebygga fall. Vi har fått ett uppdrag från nämnden att titta vidare på det, säger Maria Härensam,

Fallolyckor är vanliga bland äldre och orsakar varje år både mänskligt lidande och höga samhällskostnader.

– Om man faller är risken stor att man bryter lårbenet och hamnar på sjukhus. Det finns även en risk att man får bestående skador och behöver hemtjänst, säger Maria Härenstam.

De flesta fallolyckor sker visserligen i hemmet och därför sa politikerna i Nässjö kommun förra vintern nej till ett liknande förslag, men i Kungsbacka kommun har det testats med gott resultat.

Där visade en utvärdering över två vintrar att många äldre som tidigare inte vågat gå ut när det var halt började motionera mer.

Fler kände sig också tryggare. Förra året visade en undersökning från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, att en stor andel äldre inte vågar sig ut när det är halt.

Att omsorgs- och socialnämnden sagt ja till att utreda förslaget innebär att politikerna är positiva, men först återstår att reda ut hur det ska fungera, innan politikerna kan fatta avgörande beslut.

ANNONS

– Det kommer som ett ärende igen på nämnden den 15 december och efter det kan vi börja dela ut halkskydden. Tanken är att det ska ske så fort som möjligt, säger Maria Härenstam.

Fakta

Gav mer frihet

Utvärderingen i Kungsbacka kommun 2012 och 2013 visade att tio procent av de äldre som fått gratis broddar ökade sin fysiska aktivitet. Drygt 80 procent bibehöll sin fysiska aktivitet och 70 procent kände sig säkrare med halkskydden på.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.