Äldre skräms av obehöriga gäster

Eva Ström är verksamhetschef på Attendos äldreboende, med ingång från garaget. Det är ett problem att de äldre tvingas vänta på färdtjänst i en obehaglig miljö, betonar hon.
Eva Ström är verksamhetschef på Attendos äldreboende, med ingång från garaget. Det är ett problem att de äldre tvingas vänta på färdtjänst i en obehaglig miljö, betonar hon.
Tomma ölflaskor, urin och glåpord. Det är vad de boende och anställda vid Kista torg dagligen möter när de passerar ingången genom garaget.

– Det har varit ett problem i tio år, säger Indira Sarentica, anställd på äldreboendet.

Trots att garaget städas dagligen och klockan inte ens har slagit 12 på dagen möts vi av en distinkt stank av urin och högljudda röster som ekar mellan betongväggarna i garaget på Köpenhamnsvägen vid Kista torg där äldreboendet, kommunen och en folkhögskola delar på parkeringsplatserna.

Garaget är uppvärmt och ligger i skymundan, vilket lockar till sig obehöriga. Vintertid och vid dåligt väder förvärras problemet och nu går det knappast en dag utan att de som bor och arbetar på Attendos äldreboende möts av obehaget i garaget.

– Det är ovärdigt för de äldre att behöva vistas i den här miljön när de väntar på sin färdtjänst, säger Eva Ström, verksamhetschef på Attendo.

Hon rekommenderar de äldre att sitta inomhus och vänta på färdtjänsten för att de med säkerhet ska få vara i fred.

Bara den senaste månaden har polisen kallats till garaget vid elva olika tillfällen.

Indira Sarentica, som har jobbat på äldreboendet i 16 år berättar att problemet med obehöriga i garaget har funnits de senaste tio åren och att problemen har eskalerat.

– Ibland när jag har jobbat sent och ska hem möts jag av upp till 20 personer som har fest, väsnas och dricker alkohol. Det är väldigt obehagligt, säger hon.

Från klockan 22 på kvällen till klockan 6 på morgonen låser man ingången till garaget, men när en behörig person kör in med sin bil på natten smiter ofta ett antal andra med in.

Garaget används av framför allt anställda, byggjobbare och färdtjänstbilar. Bråket och stöket har gjort att vissa av de anställda på Attendo inte längre vistas i garaget över huvud taget.

– Jag parkerar inte min bil i garaget längre eftersom att det är otäckt när de ropar fula ord. Och så är jag orolig för att det ska hända något med min bil, säger Miriam Larsson som jobbar som god man på Attendo.

87 personer bor för närvarande på äldreboendet. Alla är över 65 år och de flesta lider av demens. Eva Ström brukar försöka prata med de personer som uppehåller sig i garaget. Enligt henne är de flesta inte hemlösa, utan vill helt enkelt ha en lokal att vara i.

Enligt närpolischef Jörgen Karlsson är det både ungdomar och vuxna som söker sig till det uppvärmda och undangömda garaget.

Det har inte anmälts att något brott har begåtts i garaget. Det polisen och det ansvariga parkeringsbolaget Stockholms trafik kan göra är att åka dit och uppmana de obehöriga att lämna platsen. Vilket resulterar i att de snart är tillbaka igen.

– De obehöriga som är i garaget kanske inte går till fysiskt angrepp, men folk känner sig ändå angripna. Det är många som har hört av sig till oss om det här och det är ett problem, säger Jörgen Karlsson.

Micasa, som äger fastigheten har också fått många klagomål.

– Vi har jobbat med den här frågan i ett års tid och vi försöker få till en speciallösning för att färdtjänsten ska kunna komma in med bil från en annan entré. Det vi gör i dag är att skicka dit väktare nästan dagligen för att hålla garaget under uppsikt, säger Maria Ehn, kommunikationschef på Micasa.

I januari ska Micasa ha ett möte med stadsdelsförvaltningen, trafikkontoret, fastighetsförvaltningen och parkeringsbolaget Stockholm parkering för att diskutera möjligheten till en omritning av entrén från Kista torg.

På så sätt ska åtminstone de boende på äldreboendet kunna vänta på färdtjänst ostört.