ANNONS

Nu får de äldre träffas igen – utomhus

Heidi Norback, 67, målade på "återträffen" när träffpunkterna startade sina uteaktiviteter.
Heidi Norback, 67, målade på "återträffen" när träffpunkterna startade sina uteaktiviteter.
Tre månader efter att träffpunkterna i Sundbybergs stad stängts ner återinför staden träffarna – men utomhus.
Den 1 juni hade aktiviteterna i Tuvanparken premiär och många gläds åt att få vara tillbaka igen.
– Det är viktigt med det sociala men också fysiska för att öka livskvaliteten.
ANNONS

På ett gäng stolar och rullatorer har de slagit sig ner på en gräsplätt i Tuvanparken. Solen skiner starkt och det luktar sommar och kaffe. Heidi Norback, 67, stödjer målarblocket mot knät och slingrar, duttar och stryker röd och grön färg. Jag frågar om det är röda rosor hon målar.

– Det är corona, svarar hon.

Heidi Norback

I antalet restriktioner som vidtagits för att stoppa pandemin är det de äldre som har drabbats hårdast. De får varken handla eller delta i sociala sammanhang, förbjuds besök på äldreboenden och får inte träffa barnbarnen. Men kanske börjar det lättas upp med sommaren.

1 juni öppnade Sundbybergs stad återigen upp de populära mötesplatserna, där stadens 65-plussare brukar träffas och delta i fysiska såväl som sociala aktiviteter. Med två uteaktiviteter i Tuvanparken om dagen ersätts de för närvarande fortsatt stängda träffpunkterna.

– Alla aktiviteter för pensionärer blåstes av, de har inte gått ut. Det har varit väldigt tufft för dem, säger aktivitetsledaren Fanny Buchar när Lokaltidningen Mitt i hälsade på under tisdagen.

Fanny Buchar är en av flera hälsopedagoger som under tiden träffpunkterna har varit stängda fått rycka in i äldreomsorgen. Nu är hon tillbaka för att aktivera de äldre.

– Många behöver komma ut och träffa andra. Det är viktigt med det sociala men också fysiska för att öka livskvaliteten och behålla sin fysiska hälsa, säger hon.

ANNONS

Sociala utbytet är viktigt

Det är än så länge oklart om det kommer bli fler aktiviteter på fler platser i Sundbyberg, men att de kommer köra på oavsett väder – det är en sak som är säker.

– Vi kommer hålla öppet varje dag, vid alla väder. Det sociala utbytet är så viktigt så vi får helt enkelt anpassa aktiviteterna efter vädret. Om det regnar får vi ta en promenad eller något annat passande.

Maten smakar bättre i sällskap

84-årige Lars Sundström brukar spela schack, lägga pyssel och delta i minnesträning, men i dag målar han en färggrann tupp. Trots att träffpunkterna nu varit stängda i tre månader har han inte låtit vardagen påverkas särskilt mycket.

Lars Sundström och tuppen

– Jag har gått ut hela tiden, jag tänker inte sitta inne, säger han men påpekar att det varit svårt att träffa kamraterna från de ordinarie träffarna, eftersom verksamheten inte fått lämna ut telefonnummer på grund av den nya dataskyddslagen.

– Men det är trevligt att träffarna är igång igen.

Från vänster: Kamraterna Lars Sundström, Kurt Hellsén och Hans Samuelsson. Foto: Malin Nilsson.

Kamraten Hans Samuelsson, 95, håller inte med Lars om att vardagen är oförändrad.

– Träffarna är ovärderliga, ett absolut måste. Det finns ingen bättre personal, de är helt underbara. Man kan ta kaffe eller te, äta mat och samtala.

93-årige Kurt Helssén håller med. De är många som tar stryk av att bli, som han uttrycker det, inlåsta och han saknar matsällskapet.

– Det är ensamt med en tallrik hemma. Det smaka annorlunda när man är själv. Det smakar bättre i sällskap.

Fakta

Utomhusaktiviteterna

Var: Tuvanparken i Lilla Alby

När: Två tillfällen varje måndag-fredag

Deltagare: Max sju per aktivitet. Föranmälan krävs.

Aktiviteter: Allt från sittgympa och tipspromenader till målande och allsång.

Läs mer på Sundbybergs stads hemsida.

Källa: Sundbybergs stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.