ANNONS

Äldre köar för vårdplats i värmen

Fler geriatriska vårdplatser är öppna denna sommar, enligt Elda Sparrelid, chefläkare.
Fler geriatriska vårdplatser är öppna denna sommar, enligt Elda Sparrelid, chefläkare.
Många äldre har sökt vård i sommar, och behöver läggas in på sjukhus. Men de geriatriska vårdplatserna räcker inte till. 87 åldringar väntar på att få en plats.
ANNONS

Värmen har gjort att extra många äldre har tvingats söka vård i sommar, och köerna är nu långa för dem som behöver läggas in på en geriatrisk vårdavdelning.

– Det är många som har fått vänta mer än 24 timmar på en plats, säger landstingets chefläkare Elda Sparrelid.

87 väntar på plats

Siffrorna över beläggningsläget uppdateras dagligen. På onsdagen väntade 87 äldre personer på en plats i geriatriken, som ju är specialiserad på att vårda just äldre.

Just nu är det tufft

Ella Bohlin

Längst kö är det till Sabbatsbergskliniken. 15 äldre väntar på en plats där. Många köar även till Dalens sjukhus, Danderyds sjukhus, Stockholms sjukhem i Bromma och Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Stoppar upp flödet

De som väntar på en plats befinner sig i de flesta fall på akutsjukhusens vårdavdelningar. När de inte kan flyttas vidare har akutmottagningarna ingenstans att lägga in nya patienter som behöver vård. Det är då patienter, även äldre, blir liggande i korridorerna.

– Vi behöver ett större avflöde. Ändå har vi fler geriatriska vårdplatser öppna i sommar än förra året, säger Elda Sparrelid.

800 platser öppna

Enligt äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) finns det runt 1 000 vårdplatser, alltså sängplatser på avdelning med full bemanning, inom geriatriken i länet. Av dem är 800 öppna nu i sommar.

– Men det blir en ljusning nu när semesterperioden går mot sitt slut och personalen kommer tillbaka, säger hon.

ANNONS

På Danderydsgeriatriken finns till exempel 109 vårdplatser, men bara 43 är öppna i dag, trots att 11 patienter står i kö.

– Det är en utmaning. Just nu är det tufft, säger Ella Bohlin.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.