ANNONS

Så ska äldre i Värmdö få hjälp med handlingen efter nya råd

Värmdö kommun – hjälp med handling av mat till äldre Deshira Flankör (M).
Kommunen planerar att etablera en volontärservice för att hjälp äldre med handling om behovet ökar, enligt Deshira Flankör.
Folkhälsomyndigheten råder folk över 70 år att undvika matbutiker och kollektivtrafiken helt. Värmdö planerar att etablera en volontärservice för att möta ett eventuellt ökat behov.
– Just nu får många äldre på Värmdö hjälp av anhöriga och grannar, säger Deshira Flankör (M).
ANNONS

Under tisdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya råd som uppmuntrar folk som är äldre än 70 att undvika mataffärer och kollektivtrafiken helt och hållet.

Det finns inga sanktioner för den som bryter mot de nya riktlinjerna, men det är ändå en skyldighet att följa dem, enligt generaldirektören Johan Carlson.

Volontärer vid ökat behov

I Värmdö planerar kommunen att etablera en volontärservice för att möta ett eventuellt ökat behov. Men kommunen kommer inte kunna täcka hela behovet genom kommunal hjälp. 

Som många andra har vi utmaningar med bemanningen inom vård- och omsorgen vilket gör att exempelvis leverans av mat till alla Värmdös äldre skulle bli omöjlig, säger Deshira Flankör, kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:

Den volontärservice vi planerar kommer att gå ut på samordning för att möta de behov som uppstår. Vad och hur kan jag inte säga i nuläget då vi inte är där ännu.

Civila insatser

Deshira Flankör hyllar de civila insatser som gjorts för att hjälp folk i behov med handling.

– Vi har flera fantastiska initiativ som har kommit från grannar, anhöriga, med flera för att stötta och hjälpa flertalet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.