Äldre vill inte bo med flyktingar

Ett sjuttiotal personer som bor i pensionärsradhusen i Enebyberg protesterar mot för­slaget att fler av husen kan bli flykting­bostäder.

Lokaltidningen Mitt i skrev i mitten av maj att kommunen söker bostäder åt de 48 flyktingar som Danderyd enligt ett avtal med Migrationsverket ska ta emot i år.

Socialnämndens ordförande Carina Erlandsson (M) sa då att hon kan tänka sig ett flyktingboende i pensionärsradhusen i Enebyberg.

Ett 70-tal pensionärer som bor där protesterar nu mot detta i en skrivelse där de påpekar att de är gamla med sjukdomsproblem och rörelsehinder. Att de dessutom störs av barn som cyklar och bilar som parkerar vid radhusen samt att det är svårt att förstå vad flyktingarna säger.

”Vi vill ha lugn och ro den tid vi har kvar. Vi har förståelse för att flyktingarna ska få hjälp men träng inte ut oss gamla Danderydsbor som stått i kö för att få bostad här”, står det i protestskrivelsen som de sänt till Carina Erlandsson, kommunalrådet Bengt Sylvan (FP), samt oppositionsrådet Siv Sahlström (C).

Enligt Carina Erlandsson används i dag åtta av 78 radhus som flyktingbostäder.

– Jag hade hoppats på större förståelse. Det här betyder ju inte att vi ska flytta ut några som redan bor där, säger hon.

Kommunalrådet Olle Reich­enberg (M) har sammankallat till ett möte den 15 juni då politiker och tjänstemän ska fortsätta diskutera möjliga boenden för de flyktingar Danderyd ska ta emot.

Det här betyder ju inte att vi ska flytta ut några som redan bor där.