Äldrebedragare dömd till fängelse

Tre år och tio månaders fängelse blev domen för en Huddingebo som lurat äldre personer i hela landet på pengar och smycken.

Mannen och hans medbrottsling ska betala tillbaka flera hundra tusen kronor.

Rättegången har pågått ­under flera månader mot två familje. En 47-årig man, en kvinna och deras son från Huddinge var misstänkta för att tillsammans med en 45-årig man och hans före detta flickvän från Haninge ha lurat minst 137 personer runt om i Sverige.

Genom att uppge att de var släktingar har de lyckats komma över hundratusentals kronor och smycken. De ringde offren och låtsades vara barnbarn behov av att låna pengar.

När åldringen hade gått med på att låna ut pengar kom en av bedragarna hem till offret och utgav sig för att vara barnbarn eller bekant och i vissa fall bilhandlare.

De flesta av offren var äldre kvinnor mellan 80 och 100 år. En 86-årig kvinna fick samtal från någon som låtsades vara hennes barnbarn. Han behövde låna pengar, men kunde inte komma själv. I stället skickade han en vän, enligt 86-åringens vittnesmål.

Mannen fick 46 000 kronor, vilket var kvinnans alla sparpengar. Och så var ­fallet i många av ärendena, att de äldre gett ifrån sig sina sparade slantar. Flera av dem har tömt sina bankkonton.

Själva har 47-åringen och 45-åringen uppgett att de reste runt i Sverige för att sälja mattor. När polisen tog dem på bar gärning hade en av dem flera tusenlappar ­instoppade i sina strumpor. De har erkänt några av brotten, men vid andra har bevisbördan inte räckt.

Av de 137 misstänkta fallen dömdes Huddingemannen för 24 och Haningebon för 36, till nästan fyra års fängelse vardera. De ska också betala flera hundra tusentals kronor i skadestånd till de drabbade.

– Min klient är missnöjd över domen eftersom han förnekat brott. Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska överklaga detta, säger Max Ahlgren, 45-åringens advokat.

Mamman från Huddinge dömdes till skyddstillsyn och i de övriga fallen ogillades åtalen.

Lokaltidningen Mitt i har sökt 47-åringens advokat samt åklagaren.

Fakta

Gripandet

I januari fick polisen i Hudiksvall ett tips från en utredningsgrupp i Västra Götaland som arbetar med åldringsbrott.

Tipset gällde ett köpt värdebevis till mobil­telefoner som spårats till Hudiksvall.

Några dagar senare greps de två männen på bar gärning med 60 000 kronor i bilen.

Källa: Polisen