Äldrebedragaren fortsätter att härja

Han ringer upp äldre, säger att han är läkare och lurar till sig pengar som betalning för medicin. Två allvarliga fall har nyligen anmälts i Solna.

Härvan med äldrebedragaren fortsätter att gäcka polisen.

– Han är väldigt brottsaktiv och ringer flera personer i veckan, säger Jacob Påhlman, brottssamordnare för äldrebrott i polisområde Nord.

Bedragaren pratar felfri svenska och säger sig känna till vilka sjukdomar de äldre lider av. Han påstår sedan att det finns ett botemedel som han kan beställa hem – om de betalar in pengar på ett speciellt konto.

– Han vilseleder dem och förmår dem att överföra pengar, säger Jacob Påhlman.

Två fall finns i Solna där äldre betalat in mellan 40 000 och 60 000 kronor på bedragarens konto. Men många fler har blivit uppringda.

– Det är vansinnigt många. Jag tror att vi uppe i 27 fall i polisområde Nord, säger Jacob Påhlman.

Utöver det handlar det om ett 70-tal fall i Stockholms län och lika många till i resten av landet.

De flesta som utsatts är kvinnor över 80 år.

Enligt Påhlman handlar det om alla möjliga sjukdomar som den falske läkaren påstår sig kunna bota.

– Han fiskar ofta efter sjukdomsbilden och målsäganden uppfattar att han känner till deras sjukdomar.

En del av de äldre som utsatts upplever att bedragaren har läst deras journal. Men polisen misstänker inte att bedragaren har tillgång till journaler eftersom det även finns många fall då han har gissat fel och de äldre har avslutat samtalet.

– Jag tror att han pratar svävande och att de fyller i och att han på så sätt lurar till sig informationen. Han drar till med något och då kanske målsäganden utan att tänka på det rättar honom och säger att ”jag har inte lågt blodtryck, jag har problem med min höft, säger Jacob Påhlman.

Medicinerna ska, enligt bedragaren, beställas hem från USA, England eller Sydafrika.

– Han säger att det handlar om en ny sorts medicin mot just deras besvär, säger Jacob Påhlman.

– Han har inga skrupler och kanske litar man lite extra på en person som uppger sig vara läkare. Att en annan än den vanliga läkaren ringer tänker de inte så mycket på. Det är vanligt att det kommer nya läkare.

Brott mot äldre är ett stort problem, enligt polisen. Det vanligaste tillvägagångssättet är att personer lurar sig in hos äldre med förevändning att de kommer från vården eller är hantverkare – och sedan själ kontanter eller smycken.

– Ofta förstår de äldre att det är något som inte stämmer men när de väl tagit sig in är det svårt att få ut dem, säger Jacob Påhlman.

Det som sticker ut med läkarbedragaren är omfattningen och att det handlar om så stora belopp.

– Han verkar inte ha några skrupler, säger Jacob Påhlman.