Äldreboende får egen kelgris

Minigrisen Hugo myser ordentligt i Teresa Törnbloms knä. Han lär få vänja sig med att vara i centrum.
Minigrisen Hugo myser ordentligt i Teresa Törnbloms knä. Han lär få vänja sig med att vara i centrum.
En minigris ska förgylla vardagen på ett äldreboende i Flemingsbergs centrum.

– Det finns inget som väcker minnen till liv som djur, säger Kristina Selerup, verksamhetschef.

På väggen i allrummet i avdelning 3 vid det nya äldreboendet i Flemingsberg sitter en ovanlig lapp fasttejpad: ”Meny Hugo! Varje dag klockan 7, 11 och 16 ska Hugo ha mat”, följt av ett förmodligen grisgott recept på endera potatis, pasta, morötter, äpple eller ris.

Hugo är en minigris, nykomling på äldreboendet och yngst i byggnaden, född i april i Mellerud. När Lokaltidningen Mitt i åkte dit för att träffa honom hade han grävt ner sig i sin korg under en hög av filtar och kuddar.

– De älskar att böka, egentligen gör de så i jord men här finns bara filtar och kuddar, säger Terese Törnblom som arbetar på äldreboendet.

Det var hon som tog initiativet till att man skulle ha en minigris.

– Jag är uppväxt på landet utanför Uppsala och vet att minigrisar funkar jättebra som husdjur, de blir väldigt tama.

Men riktigt tam, det är han inte ännu. När hon lyfter upp honom i knät så grymtar han högljutt.

– De blir tama snabbt, men nu reagerar han mest instinktivt. Han har börjat gå till lådan för sina behov redan, säger Terese Törnblom.

Än så länge är dörrarna från avdelningen stängda. Tanken är att man ska vänta tills Hugo blivit lite mer van vid miljön innan han får besöka andra på äldreboendet. Här finns också en stor innergård.

– Han ska få ha en uteplats där senare, kanske med ett litet hus och en gräsmatta, säger verksamhetschefen Kristina Selerup.

Våningen under har man också ett så kallat orientaliskt boende för äldre från andra kulturer än den svenska. Dit har dock Hugo inte tillträde i dag eftersom han ska växa upp på avdelning 3.

Kan det bli problem om ni har en gris här?

– Om det finns boende här som inte vill se grisen så respekterar vi så klart det. Men de flesta kommer nog att uppskatta Hugos sällskap. Det finns inget som väcker minnen till liv som djur och alla här uppskattar hans sällskap, säger Kristina Selerup.

Äldreboendet Attendo Skutan vid Flemingsberg drivs i privat regi. Det öppnade för drygt ett år sedan, konceptet är kultur och nöje.

– Minigrisen är ett extra inslag som vi tror gillas av många, säger Kristina Selerup.