Min lokala hjälte

Äldreboende får en äkta gourmetkrog

Kroglivet kan kännas ålderssegregerat och på äldreboendena är maten ofta trist och smaklös. I Sibirien öppnar på fredag en restaurang som vill lösa båda problemen.

När Lokaltidningen Mitt i besöker krogen veckan innan öppnandet är snickarna i full färd med att bygga klart inredningen. Krögaren Ola Mattsson går runt i den organiserade röran och svarar på frågor samtidigt som han då och då springer undan för att ge instruktioner till hantverkarna.

Restaurang Motwalls kommer att få plats för 120 gäster. Menyn blir säsongsbetonad och råvarorna ska vara närproducerade. Prisnivån kommer att ligga i mellanläget med de dyraste varmrätterna för knappt 300 kronor. En vinbar, likadan som på Terrenos på Scheelegatan där man efter att ha tankat ett plastkort med pengar kan fylla sitt glas med vilket vin man vill från en dryckautomat ska snart installeras.

Så långt är ingenting uppseendeväckande. Krogar med svensk mat i säsong finns det gott om i stan. Det ovanliga är att Motwalls ligger i trygghetsboendet ­Väduren och vill locka såväl stressat folk i kvarteret som de äldre i huset.

Här finns inga trösklar – en rollator eller rullstol ska lätt kunna ta sig fram. Ljus och ljudmiljö är anpassade för äldre. Dessutom är hela restaurangen inredd med hållbara material.

Johan Turesson, som är delägare i Motwalls tillsammans med de tre bröderna Mattson som driver Utö Värdshus, är mycket entusiastisk.

– Vi vill att singlar, småbarnsföräldrar och äldre ska blandas. Alla ska känna sig sedda så fort de kliver in genom dörren, säger han.

Fakta

Ny ägare blåste ut lokalerna

Fastigheten ägs av Micasa och ligger i samma kvarter mellan Roslagsgatan och Birger Jarlsgatan som Monica Zetterlunds park och Clas på Hörnet.

Här bedrev tidigare Attendo Care ett starkt kritiserat äldreboende.

Sedan dess har Micasa Fastigheter gjort omfattande renoveringar.

Här finns nu ett trygghetsboende, ett vård-och omsorgsboende som drivs av Kavat Vård AB, en förskola samt restaurangen.

Restaurangen kommer att leverera mat även till vård- och omsorgsboendet.