Äldreboende för alla kulturer

Verksamhetscheferna Soheila Govazi och Helena Wussow vid innergården som pryds av en hel del orientaliskt.
Verksamhetscheferna Soheila Govazi och Helena Wussow vid innergården som pryds av en hel del orientaliskt.
Nu har det specialinrikta­de äldreboendet Vårbacka­ Plaza öppnat i Vårby.

De äldre ska lockas hit med en färgsprakande inredning och språkkunnig personal.

Direkt innanför entrén går väggarna i en guldfärg som i korridoren övergår i en djupröd ton. På golvet står svarta trämöbler klädda i ett rödtonat, exotiskt mönstrat tyg. På väggarna hänger tavlor med orientaliska motiv, något som påminner om persiska mattor.

Så fortsätter det, på äldreboendet Vårbacka Plazas tre våningar skiftar färgerna glatt och orientaliska detaljer finns överallt – indiska ljuslyktor och persiska tekoppar blandas med nordiska lampor och strama inredningsdetaljer.

Det var förra veckan som Vårbacka Plaza invigdes, då hade två personer redan flyttat in. Det är Huddinges första äldreboende som riktar sig mot olika kulturer.

Även om den lyxiga inredningen är det första man slås av så är det inte den som är i fokus, det är i stället kommunikationen med de äldre.

– Det är inte en persons bakgrund som spelar roll här, alla är välkomna. Men tanken är att vi ska kunna möta äldre med det språk de själva talar, säger verksamhetschefen Soheila Govazi.

Hon räknar upp språken som hon vet att personalen kan tala; svenska, finska, spanska, arabiska, turkiska, kurdiska, romani, tyska, engelska och italienska. Själv talar hon fyra språk.

– De som lärt sig svenska i vuxen ålder glömmer ofta bort det när de blir äldre och går då tillbaka till sitt gamla språk, Då ska det alltid finnas någon här som kan tala med dem, säger hon.

Äldreboendet drivs av det privata vårdbolaget Aleris.

– Vi vill vara specifika i vårt erbjudande till äldre, det är en fördel att ha ett mångkulturellt äldreboende eftersom många tappar sitt andra språk i slutet av en demenssjukdom, säger Petra Sandberg, projektledare på Aleris.

Fakta

Språk i fokus

Äldreboendet Vårbacka Plaza i Vårby erbjuder 54 platser fördelade på tre våningar.

Vem som helst i hela Sverige kan söka plats i boendet om man har fått ett biståndsbeslut från sin kommun.

På äldreboendet talar man fyra olika grundspråk utöver svenska; arabiska, turkiska, kurdiska och persiska.