ANNONS

86-åring rymde från äldreboende – hittades sent på kvällen

Huvudsta, Skoga äldrecentrum
86-åringen har kunnat lämna sin lägenhet på fjärde våningen utan att personal märkt något – en gång sent på kvällen. Nu utreds händelserna.
En 86-årig man har två gånger på kort tid kunnat rymma från ett äldreboende i Solna. Senast hittades han utomhus en sen kväll.
ANNONS

I torsdags kväll var det bara ett par plusgrader ute. Sent på kvällen mötte två hundägare en 86-årig man i Huvudsta. Mannen verkade förvirrad och var klädd i bara t-tröja och jeans. Mannen är alzeimersjuk och flyttade in på det kommunala boendet Skoga äldrecentrum i Huvudsta den 18 november. Han har fått en korttidsplats sedan hans fru Birgit åkt in akut på sjukhus med hjärtproblem.

Har rymt två gånger

Två gånger sedan inflyttningen har han kunnat rymma från boendet. Personalen har inte märkt att han har försvunnit trots att han ska ha haft på sig ett så kallat smitlarm runt handleden.

Första gången var på eftermiddagen den 20 november och då mötte en privatperson 86-åringen ute på stan. En polispatrull skjutsade sedan tillbaka honom till Skoga, berättar hans son, Sundbybergsbon Anders Buskas.

Andra gången, sent i onsdags kväll, märkte personal att 86-åringen var borta och ringde hem till hans fru Birgit och frågade om hon visste var han var. Birgit låg och sov, nyligen återhämtad från sin sjukhusvistelse, och hade inte en aning om var hennes man kunde befinna sig. Den här gången var det alltså två hundägare som hittade honom, och såg till att han kom tillbaka till Skoga.

– Han har en lapp i sin plånbok med adress och telefonnummer, så hundägarna ringde till mig och jag kunde berätta att han bor på Skoga. Jag tycker det är dåligt att de på boendet verkar låta personer som bor där kunna komma och gå som de vill. Min man är fysiskt frisk, men vet inte var han befinner sig ibland, säger Birgit.

– Nu kommer vi att flytta honom till ett annat boende. Agerandet från boendet är grovt fel. Jag fick återkoppling om det här först när jag själv på torsdagen började ringa till Solna stad och ställa frågor. Det är oförsvarbart, en gång hade varit okej, men att det kan ske mitt i natten känns helt fel, säger Anders Buskas.

Utredning har startat

Skoga äldrecentrum håller nu på att utreda händelserna.

– Vi håller på att utreda händelserna och jag kan inte säga mer än så just nu. Det är olyckligt att det har hänt, men jag ännu inte svara på varför, säger Anna Banach, verksamhetsansvarig på boendet.

Enligt Anna Banach har man skrivit avvikelserapporter efter båda rymningarna och även gjort lex Sarah-anmälningar. Inga avvikelserapporter eller anmälningar har ännu blivit diarieförda och Mitt i har därför inte kunnat ta del av innehållet.

ANNONS