Äldreboende kan få en Oscar för maten

Äldreboendet Stora Sköndal, som bland annat levererar mat till boende i Saltsjöbaden, är en av tre finalister till det prestigefyllda priset Arlas guldko – matbranschens Oscar.

– För oss är det här jättestort, det är en bekräftelse på att vi jobbar rätt och tänker korrekt vad gäller utveckling. Vi är jättestolta över att ha gått till final, säger Helena Blomberg, kostchef på Stora Sköndal och restaurang Magnolia.

Redan förra året var de med i tävlingen – i år har de utvecklat sina menyer, kompetensutvecklat personalen och är fast beslutna att vinna. Tävlingen lyfter fram och premierar dem som gör särskilda insatser för matglädje i äldreomsorgen. I Magnolias kök har all personal restaurangutbildning.

Men endast kompetens räcker inte för att ta sig till final i tävlingen, menar Helena Blomberg.

– Det måste till ett engagemang också och en passion för matlagning, säger hon.

Det är husmanskosten som är mest populär bland de äldre – fläsklägg med rotmos och köttbullar tillhör favoriträtterna bland restauranggästerna. Men även temaveckor med exempelvis asiatisk mat eller italienskt brukar gå hem bland de cirka 100 dagliga besökarna.

– Dels har vi ju en hel del personer från andra länder här, dels är det ju många som har varit ute och rest också och har minnen från maten de åt då. Och mat kan ju verkligen väcka minnen och känslor hos en, säger Helena Blomberg

Magnolia serverar varje dag tre olika rätter som i sin tur kan serveras på fem olika sätt anpassat efter vilken typ av kost och konsistens gästen behöver. Och så gott som allt lagas från grunden med noga utvalda råvaror.

Personalen lagar varje dag mat för tusen personer, förutom restauranggästerna får 500 personer maten hemlevererad och 400 portioner levereras till äldre i Saltsjöbaden och Skärholmen.

Vinnarna koras vid den stora galan på Grand Hotel i Stockholm på onsdag i nästa vecka.

Fakta

Kallas för matbranschens Oscar

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla för att uppmärksamma särskilda insatser inom butik, restaurang och storkök.

Syftet är att varje år lyfta fram och belöna bra förebilder för att inspirera andra att satsa på matglädje och ”hållbarhetsarbete”.

Tävlingen har fem kategorier: Bästa miljöarbete, Bästa matglädjeskola, Bästa seniorservering, Bästa snabbmål och Bästa matglädjebutik.

Källa: ARLAS GULDKO