ANNONS

Smitta på äldreboenden i Skärholmen – behöver mer personal

Andreas Torstensson, avdelningschef äldreomsorgen i Skärholmen.
Andreas Torstensson, avdelningschef äldreomsorgen i Skärholmen.
Äldreomsorgen i Skärholmen har fall av coronasmitta, men situationen är hittills under kontroll, försäkrar Andreas Torstensson, avdelningschef.
– Vi har en väl rustad verksamhet, men det är ett ansträngt läge med bemanningen, säger han.
ANNONS

Hur mår Skärholmen? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt i tempen på hur drabbade vi faktiskt är.

Det kommer dagligen rapporter om det tuffa läget för vård och omsorg inom Stockholm stad. Skyddsutrustning har blivit en bristvara under coronapandemin, och samtidigt är fler i personalen sjukskriva än normalt. Så är även fallet i Skärholmen, enligt Andreas Torstensson, avdelningschef för äldreomsorgen.

Hittills har det rapporterats in smitta från en tredjedel av stadens äldreboenden, och han berättar att det även finns bekräftade fall av coronasmittade inom omsorgen i Skärholmen. Vilka boenden det handlar om och hur många smittade vill han inte säga.

– Det har hittills inte handlat om några stora antal. Vi är en väl rustad verksamhet och vi har haft den skyddsutrustning som vi har behövt. Men precis som i andra verksamheter har vi ett ansträngt läge vad gäller bemanning, även om det har varit hanterbart. Jag kan säga att när vi har gått hem för dagen så har vi känt oss trygga med att medborgarna har fått det stöd de ska ha, säger han.

Bemanningsläget har också underlättat något efter att ett antal personer i stadsdelen som har hemtjänst, men med mindre insatser i hemmet, har avbokat sina tjänster den senaste tiden.

– Det kan handla om personer som vill minska sina sociala kontakter och på så sätt skydda sig själva. Men flera har också avbokat för att de tycker att resurserna behövs bättre någon annanstans just nu, alltså av solidaritetsskäl. Det är förvånande, men vi är givetvis väldigt tacksamma för det, säger han.

Hur förberedda är ni på att hantera krissituationer?

– Ganska väl, för varje år hanterar vi ett antal smittor. Men inget går att jämföra med det här såklart.

Vad behövs för att läget ska bli bättre för er?

ANNONS

– Vi behöver stärka upp ytterligare med personal. Jag har ordnat ett rekryteringscenter här, och vi har en del annonser ute. Vad jag har hört är det ganska många sökande, säger han.

Hur mår du? Inte längre en artighetsfras i söderort

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.