Äldreboendet blev det första att delta i Pride

Ulla Sörlie och Maria Vikström tycker båda att det är bra med mer ­kunskap kring hbt-frågor.  En del av utställningsrummet på Östermalms IP.
Ulla Sörlie och Maria Vikström tycker båda att det är bra med mer ­kunskap kring hbt-frågor. En del av utställningsrummet på Östermalms IP.
Tallgården deltog i Pride-festivalen som första äldreboende någonsin.

Nu utbildas personalen och i december blir hemmet Huddinges första med hbt-certifiering.

Sedan i januari utbildas personalen på Daliahemmet vid äldre­boendet Tallgården i hbt-frågor, det vill säga får utbildning i frågor kring homosexuella, bisexuella och transpersoner. Det ska göra att personalen undviker att vara styrda av normer kring kön och sexuell läggning när de bemöter de äldre.

– Talar du till en kvinna ska du inte förutsätta att hon varit gift med en man. Du kan i stället fråga­ om till exempel partner, säger ­Maria Vikström som är enhetschef på Tallgårdens äldreboende.

En av de boende som hört talas om Daliahemmets certifiering hos RFSL är Ulla Sörlie. Däremot visste hon inte att äldreboendet i förra veckan deltog som första äldreboende någonsin på Pride-festivalen. På Östermalms IP hade Daliahemmet ställt upp ett rum som skulle föreställa en äldre persons, med gamla möbler och gammalt porslin.

– Vad fantastiskt! säger Ulla Sörlie när vi träffas på boendet.

Hon berättar att hon varit ­arbetsterapeut till yrket och på så sätt kommit i kontakt med alla slags människor.

– Det är förnuftigt att boendet tar upp en sådan här sak. Det är bra att folk får förståelse för vad det handlar om, säger hon.

Hon tycker också att det är v­iktigt att yngre generationer får se äldre hbt-personer som lever öppet med sin läggning på äldre dagar.

– Det är bra att för dem att se att de håller ihop och trivs ihop, säger Ulla Sörlie.

Hbt-certifieringen kom efter ett nämndsbeslut och kostar 100 000 kronor för kommunen. Certifieringen innebär att boendet arbetar utifrån en rad olika punkter. En av dem är att gå igenom den fysiska miljön på boendet.

– Går du igenom konsten så behöver det inte var en kvinna och en man på varenda tavla och du kan också gå igenom vad det finns för litteratur, säger enhetschefen Maria Vikström.