Äldreboendet Gustavsgården kan privatiseras

Utredningar gör nu för att se över om driften av Gustavsgården ska privatiseras.
Utredningar gör nu för att se över om driften av Gustavsgården ska privatiseras.
Berit Grundström, boende på Gustavsgården, vill absolut inte att verksamheten tas över av ett privat vård- och omsorgsföretag. "Det vore förskräckligt", säger hon.
Berit Grundström, boende på Gustavsgården, vill absolut inte att verksamheten tas över av ett privat vård- och omsorgsföretag. "Det vore förskräckligt", säger hon.
Gustavsgården är Värmdös största kommunala äldreboende och är hem till många äldre. Nu undersöker vård- och omsorgsnämnden möjligheten att privatisera driften av verksamheten.

– Det stämmer, säger Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I Värmdö finns två kommunala äldreboenden, Djuröhemmet och Gustavsgården. Enligt uppgifter till Mitt i kan driften av det senare komma att privatiseras inom en kort tid. Anledningen ska bero på att vård- och omsorgsnämnden går med underskott och genom att låta ett privat vårdföretag ta över verksamheten hoppas man kunna spara pengar.

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, bekräftar uppgifterna.

– Vi tittar på anbudsförfaranden och kan tänka oss att lägga ut verksamheten, det stämmer, säger han.

Enligt Dolk kan det bli aktuellt att vård- och omsorgsföretagen Attendo eller Aleris tar över verksamheten på Gustavsgården.

– Om vi tittar på boenden som Ljung och Slottsovalen där vi använder dem så kan vi se att där går vi hem. Där lyckas vi driva runt boenden till ungefär samma kvalitet men till bättre priser. Hos Aleris eller Attendo finns ett annat tänk, som de som driver privata företag har, säger Jan Dolk.

Varför fungerar det inte att driva Gustavsgården kommunalt?

– Ja, att det finns ett underskott i nämnden beror ju på att vi inte får det att gå runt på Gustavsgården. På Ljung och Slottsovalen går det ihop. Därför måste vi se vad det kostar om vi lägger ut verksamheten på anbud. Därmed inte sagt att vi lägger ut det, säger Jan Dolk.

Berit Grundström bor på Gustavsgården. Hon gillar inte nyheten om att verksamheten där kan komma att privatiseras.

– Det tycker jag absolut inte om. Vi har ju bara två kommunala äldreboenden kvar och det är väl nödvändigt att ha dem. Det vore förskräckligt om allt blev privat. Dessutom skulle jag tro att det här kan skapa en hel del oro hos de äldre, säger hon.

Mikael Lindström (S), oppositionsråd, är också kritisk till ett eventuellt privatiserande av äldreboendet.

– De som får betala är vårdtagare och personalen. Vårdföretaget kommer att behöva hämta hem underskotten och göra besparingar och det kommer att gå ut över de boende. Ett privat företag ska dessutom göra vinst, det är dess första uppdrag. Målet är aldrig att slussa välfärd tillbaka till medborgarna. Så det förstår ju vem som helst att det här kommer att få konsekvenser.

Han anser att en privatisering är ett sätt för Alliansen att skjuta problemen ifrån sig.

– Genom att göra så här kapitulerar de styrande politikerna och säger att de inte klarar av problemen med underskott, som de själva har skapat med underbudgetering och skattesänkningar. Men lösningen är inte att lägga över problemen på någon annan, säger Mikael Lindström.

Enligt Jan Dolk kan beslut om Gustavsgården fattas inom några månader.

– Det är klart att det kan skapa oro hos boende, det kan jag förstå, men den oron är helt obefogad. En privatisering kommer snarare att ge en kvalitetsökning, säger han.