ANNONS

Äldreboendets fruktträd länsat – blir skördefest utan plommon

Ulla Friberg, Skoga äldrecentrum, Huvudsta
Ulla Friberg är besviken på att inte kunna bjuda de äldre på några plommon från trädgårdens träd.
Det blir skördefest utan plommon för de äldre på vård- och omsorgsboendet Skoga i Huvudsta. Boendets trädgård har haft ovälkommet besök.
ANNONS

På torsdag är det dags för årets skördefest för de 100 äldre som bor på vård- och omsorgsboendet Skoga i Huvudsta. Många hade sett fram emot att äntligen få smaka på plommonen från trädet i boendets trädgård, och de senaste veckorna har trädet dignat av plommon. Men nu är det i stället helt länsat. En enda övermogen frukt hänger kvar bland grenarna.

Ulla Friberg, Skoga äldrecentrum, Huvudsta

Tidigare har äpple och potatis stulits från trädgården, och efter den senaste stölden har boendet satt upp ännu fler lappar om att det som odlas tillhör de äldre.

Personal såg från en av balkongerna hur flera personer försvann från trädgården efter att utan lov ha plockat plommonen, förklarar Ulla Friberg, boendets trädgårdsmästare och den som har byggt upp trädgården.

– Jag blev riktigt förbannad. Förra året var det äpplen som stals. Det gör ont i hjärtat att se alla förväntansfulla pensionärer som sett fram mot att få plocka frukt på träden, njuta av en hemmagjord plommonpaj eller marmelad på frukostsmörgåsen, säger hon.

Ulla Friberg har valt att polisanmäla händelsen.

– Det är en större grej än någon bara har tagit frukt. Trädgården är en oas för de äldre och något som höjer deras livskvalitet. När det blir stölder försvinner en del av det, och det skapar otrygghet.

Ulla Friberg, Skoga äldrecentrum, Huvudsta

Ulla Friberg.

ANNONS

Skoga äldrecentrum, Huvudsta

På torsdag är det dags för den årliga skördefesten på Skoga.

Skoga har 100 lägenheter och trädgården beskrivs som en stor tillgång för verksamheten. Där kan de äldre gå på gräset och plocka blommor, frukt och bär. Ulla Friberg är på plats ett par gånger i veckan.

– Trädgården gör att det blir samtal om det som odlas och äts och de boende kan sitta och rensa och skala frukt tillsammans. Att bara gå in och ta all frukt är inte okej. Det framgår tydligt att trädgården tillhör äldreboendet och det finns grind och stängsel, säger hon.