Äldrebostäder gick till nyanlända

Nyanlända har fått lägenheter på bland annat Hallen i Råsunda.
Nyanlända har fått lägenheter på bland annat Hallen i Råsunda.
I år ska Solna stad hjälpa 268 nyanlända med bostad, enligt den nya anvisningslagen. Signalisten har lovat att ställa upp med 20 lägenheter i år.

Men nu vänder sig flera Solnabor mot att man även gett lägenheter till nyanlända från kön för personer som är 65+.

I år ska Solna stad se till att 268 nyanlända får en egen bostad i kommunen. För att lösa behovet har man sedan tidigare aviserat att man vill bygga cirka 125 modullägenheter på Stenbackaskolans gamla tomt, vilket Mitt i Solna har skrivit om tidigare.

Privata fastighetsvärdar bidrar, men också den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten med 20 lägenheter.

Men att hitta lediga lägenheter är inte lätt, därför har Signalisten även plockat lägenheter från kön där personer som är 65+ står.

Flera Solnabor som hört av sig till tidningen tycker att det är fel.

– Det är redan idag jättesvårt att få en sådan lägenhet. Det tar 10-15 år och man får inte skriva in sig förrän man är 60. Man hinner bli över 75 år, säger en Råsundabo.

Eftersom det ofta finns vårdcentraler i husen så är det synd att inte äldre med olika besvär får samma möjlighet att bo där.

– Många äldre vill ju bo tillsammans med andra äldre, man vill ha lugn och ro. Då kan man inte låta barnfamiljer flytta in, det blir väldigt stökigt, du vet ju hur barn är. Det har varit mycket spring.

Modullägenheter är en betydligt bättre lösning, menar hon.

Enligt Catarina Johansson Nyman, vd på Signalisten, är det några enstaka fall det rör sig om. Hittills har 4 lägenheter från kön för personer 65+ tagits i anspråk.

– I några enstaka fall har det givits sådana bostäder till nyanlända. Tidsmässigt var vi tvungna att relativt omgående få fram lägenheter, och då var vi tvungna att ta dessa. Det är ett politiskt beslut att vi ska hjälpa staden i den här frågan. Vi har inte en uppsjö av lediga lägenheter så då har vi tagit de vi har.

Hon menar att husen det handlar om inte är endast för äldre.

– Redan idag bor det andra hyresgäster än 65+ på Hallen och Turkosen. Det är såväl vanliga familjer som handikappade eller andra vanliga hyresgäster.

Varför har man olika köer i så fall?

– Kön är bara en förturskö, det är egentligen inga speciella lägenheter man köar till. De är tillgängliga så till vida det finns lägenheter, men vi har inte områden med bara äldre människor. Det här påverkar på marginalen.

Hon tror snarare att lösningen är bra, och har inte fått klagomål.

– Ur integrationssynpunkt är det ju bra att man blandar olika kategorier av människor. Vi har inte fått några störningsrapporter.

Magnus Nilsson (M), ordförande i Signalistens styrelse, tycker inte heller att det är fel att använda lägenheter från kön för folk 65+.

– Ja, det hade väl varit fel att ta från yngre också, men det här är ju ett uppdrag vi har från staden. Jag förstår att folk är upprörda. Men det här är att lösa problemet för flyktingarna, de kan inte sitta på förläggningar hur länge som helst. Vi har en unik situation som orsakats i sista hand av kriget i Syrien och krisen i Mellanöstern. Jag tycker inte att det är jättekonstigt, säger han.

Många äldre vill ha lugn och ro när de blir gamla?

– Det är väldigt många människor som inte får det som man tänkt sig, men jag förstår att folk tycker att det är ett bekymmer. Men folk flyr för sina liv, Vi har valt att ta hänsyn till det. Andra kanske tycker de ska bo på gatan eller att vi ska låta dem dö. Det tänker inte vi göra, säger Magnus Nilsson.