ANNONS

Öns äldreomsorg ska moderniseras

genre bild äldre kvinna
De äldre lever längre och är friskare än förr – därför måste omsorgen hänga med anser öns politiker.
Nya boendeformer och omsorg för äldre ska utredas på Lidingö.
Alla partierna i fullmäktige – utom Vänsterparitet – är överens om att systemet måste moderniseras.
V vill värna servicehusen.
ANNONS

Äldre lever längre och är friskare. Det är grunden till att politiken på Lidingö vill sparka igång en omfattande utredning för att utveckla nya boendeformer och omsorg för äldre.

– Äldre är friskare och villa vara mer aktiva, säger Birgitta Sköld (LP), kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande i omsorgs och socialnämnden, den nämnd som får uppdraget att genomföra utredningen om fullmäktige klubbar igenom förslaget.

Birgitta Sköld (LP).

Demenssjukdomar kommer att öka

Utgångspunkten är att äldre lever längre, därför kommer behovet av äldreomsorg att öka i framtiden. Men de äldre är också friskare och bor kvar hemma i högre utsträckning, vilket gör att behovet at hemtjänst väntas öka. En annan konsekvens av att äldre lever längre är att demenssjukdomar kommer att öka.

Detta är en verklighetsbild som det nästan råder full enighet om bland öns politiker.

”Vi konstaterar att nuvarande boendekoncept för äldre inte är anpassat efter morgondagens behov och efterfrågan. Ett förändringsarbete i likhet med det andra kommuner genomfört med fokus på attraktiva boenden, socialt sammanhang och trygghet är därför nödvändigt att genomföra”. 

Så skriver M, LP, L, C, S, MP och SP i ett gemensamt uttalande om utredningen.

ANNONS

Mindre servicehus – mer stöd hemma

En utveckling av äldreomsorgen skulle kunna betyda att de traditionella servicehusen förändras och kompletteras med nya boendeformer och ett ökat fokus på stödinsatser i hemmen.

Vänsterpartiet är dock av en annan uppfattning. De är det enda parti som är emot utredningen.

–  Vi menar att inriktningen på utredningen i förlängningen enbart syftar till att servicehusen ska avvecklas, säger Jonas Lundgren, gruppledare för Vänsterpartiet.

Jonas Lundgren, V, Lidingö

Jonas Lundgren (V).

Han menar att syftet med utredningen är att avveckla öns servicehus, detta med anledning av de tomma platser på dessa som enligt honom förekommit. Visst är det ohållbart med tomma platser i längden, menar han. Men partiet vill ändå värna boendeformen servicehus.

V: Behåll Baggebygård

Deras motförslag är att behålla servicehuset i Baggebybygård som det är.

– Servicehusen är en bra boendeform. Den framställs ibland som lite föråldrad, men vi ser inget föråldrat i en boendeform för äldre där man har tillgång till personal och sjuksköterska dygnet runt, har möjlighet att äta gemensamt och ha gemensamma aktiviteter, säger Marika Lundin, ledamot i omsorgs- och socialnämnden.

Den politisk majoriteten betonar dock att syftet inte är att avveckla servicehusen.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.