Trots äldreprotester: Nu privatiseras Gustavsgården

Över 200 äldre protesterade mot privatiseringen av Gustavsgården.
Över 200 äldre protesterade mot privatiseringen av Gustavsgården.
Berit Grundström.
Berit Grundström.
De äldres massiva protester hjälpte inte. Under onsdagen fattade kommunstyrelsen i Värmdö beslut om att privatisera Gustavsgården.

– Vi är besvikna för det, det är vi. Att de inte vill lyssna på oss trots att det finns ett kompakt motstånd mot en konkurrensutsättning, det är sorgligt, säger Berit Grundström.

LÄS MER: För sjuk personal – då säljer kommunen

Under onsdagen fattade Värmdös kommunstyrelse beslut om att låta privatisera vården på äldreboendet.

86-åriga Berit Grundström var den som tog initiativ till demonstrationen i oktober, som över 200 personer slöt upp till.
– Det är helt fantastiskt att se så många här. Vi är ett äldre gäng, men när det är något viktigt så orkar man ju mer, det är som att krafterna växer, sa Berit Grundström under demonstrationen.

Värmdöbon Ralf Boström deltog också i demonstrationståget. Han är fast besluten om att sista ordet inte är sagt, trots kommunstyrelsens beslut att privatisera vården.
– Personligen känner jag mig mer motiverad att kämpa vidare. Jag blir så förbannad rent ut sagt över hur man behandlar de boende på Gustavsgården. Det finns några få som orkar säga ifrån men sedan måste vi som fortfarande står på benen hjälpa till. Vem vet, imorgon kanske jag ligger där och då vill jag ha ett värdigt slut på livet, säger han.

Och det tror du inte att du får med ett privat vårdföretag?
– Nej, det tror jag inte, säger Ralf Boström.
Innan demonstrationen samlades protestlistor in som över 1 200 personer skrev på. De lämnades senare in till vård- och omsorgsnämndens ordförande Jan Dolk (KD), som lovade att lyssna på de upprörda rösterna.
– Det går alltid att göra skillnad innan beslut har fattats. Nu är det mitt jobb att lyssna och jag ska lyssna, sa Jan Dolk i oktober.

LÄS MER: 
Ny storaffär med Rikshem

Ralf Boström tycker inte att politikerna har lyssnat och tänker uppmana till en folkomröstning i saken.
– För det krävs 3000 röster och det är fullt realistiskt, säger han.

Det vore inte första gången som Värmdöborna går till omröstning i en hjärtefråga. I samband med EU-valet 2014 hölls en folkomröstning om en ny skolorganisation, efter massiva protester mot att Värmdö kommun ville centralisera skolan.

FLER VÄRMDÖNYHETER:
Äldre utan mat
Kommunen vägrar betala för utsatt familj

Fakta

Över tusen skrev på protestlista

  • I början av september kunde Lokaltidningen Mitt i avslöja Alliansens planer på att låta ett privat vårdföretag ta över verksamheten på Gustavsgården.
  • Nyheten kom som en chock för de boende och snabbt kom motreaktioner och kraftig kritik.
  • Den 18 oktober slöt över 200 personer upp i ett demonstrationståg och gick från äldreboendet till kommunhuset i Skogsbo för att protestera mot planerna, de flesta med rullatorer och många i rullstol.