Äldres teknikrädsla ska botas på seniordagen

Ann-Mari Rosén, studieorganisatör på PRO, och Anders Björendahl, ordförande i SPF Väsbyveteranerna klarar teknik galant, men för många äldre är det svårt.
Ann-Mari Rosén, studieorganisatör på PRO, och Anders Björendahl, ordförande i SPF Väsbyveteranerna klarar teknik galant, men för många äldre är det svårt.
Datorer och modern elektronik får många äldre personer att rysa till.

Därför tar Seniordagen nu på torsdag upp teknik i vardagen.

– Tanken är ju att teknik ska hjälpa, inte stjälpa, säger Anders Björendahl.

Anders Björendahl är pensionär men har jobbat som ingenjör och är väl bekant med datorer, mobiler och en rad andra tekniska och elektroniska produkter.

Men han vet att tekniken får många äldre att rygga tillbaka.

– Ta bara min mobil här som ett exempel. Den har en rad olika funktioner och fungerar i praktiken som en minidator som man kan ha väldigt stor nytta av. Men många pensionärer tycker inte så och blir förvirrade. Och tekniken ska ju vara till hjälp, inte stjälpa, Anders Björendahl, ny ordförande i SPF Väsbyveteranerna.

Han hjälpte en bekant att göra hennes fjärrkontroll mer hanterbar. Anders Björendahl tejpade över en massa knappar så att hon bara behövde hålla reda på strömbrytaren, volymen och knappen för att välja kanal.

– Mer behövs ju egentligen inte. Men man missar andra funktioner, säger Anders Björendahl.

Ann-Mari Rosén, studieorganisatör hos PRO i Väsby, säger att det är synpunkter och önskemål om att tipsa om tekniska hjälpmedel som ligger bakom temat den här gången.

– Många äldre människor är nästan rädda för tekniken. Men det finns också små enkla tekniska lösningar gör tillvaron lättare. Ett exempel är en timer som ser till att stänga av strömbrytaren på spisen så att den inte blir överhettad.

På Seniordagen deltar mellan 15 och 20 utställare, vissa av dem visar hjälpmedel för att göra det enklare i tillvaron.

– Det vore bra om någon kom på hur man öppnar krångliga förpackningar. Vissa är ju så knepiga att man undrar hur den som tillverkat förpackningen tänkt att äldre och personer med funktionshinder ska kunna öppna dem, ­säger Ann-Mari Rosén.

Maria Fälth (KD), ordförande i social- och äldrenämnden i Upplands Väsby, säger att temadagen blir något för både äldre som redan är vana vid elektroniken och äldre som räds något inför det nya.

– Om några år pensioneras de som redan nu är hemma på datorer och annat. Men visst finns det pensionärer som kanske aldrig har haft med internet att göra och som nu kan få lite hjälp för att söka information och dylikt. Vi tittar på hur hemtjänsten och äldreboenden kan ha bäst nytta av tekniken.

Finska PRO har bjudits in till Seniordagen, som gästas av riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) och det blir även underhållning.