Åldring bröt ben – fick vård efter fyra dagar

En fredag i april bröt den gamla kvinnan lårbenshalsen på Gillbogården i Rotebro.

Det skulle dröja fyra dagar innan hon skickades till läkare.

Kvinnan, som var i 80-årsåldern satt i rullstol och kunde inte resa sig upp själv.

Vad som hände när hon bröt lårbenshalsen är oklart. Klart är i alla fall, enligt en anmälan till Socialstyrelsen, att hon satt på en duschstol när hon plötsligt fick väldigt ont i ena låret.

De kommande dagarna fick kvinnan smärtstillade medicin flera gånger. Men det dröjde fyra dagar, till tisdagen, innan personalen bestämde sig för att skicka henne till Danderyds sjukhus.

Där opererades hon och fick stanna kvar i 13 dagar innan hon kunde återvända hem till äldreboendet.

I anmälan till Socialstyrelsen skriver personalen att kvinnan, innan hon skickades till sjukhuset, sagt att hon aldrig tidigare haft så ont som då.

Ann-Mari Godeberg är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sollentuna och den som är högst ansvarig för att den medicinska vården på äldreboendena fungerar.

Hon säger att Gillbogården borde ha kontaktat läkare betydligt snabbare än vad som gjordes.

Den första läkarkontakten togs på måndagen, men den då ansvariga sjuksköterskan bedömde att man skulle vänta ytterligare en dag med att skicka kvinnan till sjukhuset.

– Jag gör en anmälan till Socialstyrelsen då jag ser allvarligt på händelsen. Det är viktigt att ta lärdom av detta. Läkare skulle ha kontaktats så fort som man märkte att kvinnan hade mer ont än vanligt, säger Ann-Mari Godeberg.

Hon berättar att Gillbogården nu uppdaterat sina rutiner. I anmälan skriver en anställd hur stress och ökad arbetsbelastning kan ha bidragit till den felaktiga bedömningen.

– Det var flera olika sjuksköterskor under de här dagarna med olika belastning, säger Ann-Mari Godeberg.

Hon vet inte hur kvinnan kunde bryta lårbenshalsen, men säger att frakturen kan bero på att kvinnan var gammal och skör. Kvinnan ska inte ha ramlat, enligt anmälan.

Att kvinnan inte ramlade, och därtill brukade ha ont, ses i anmälan som förklaringar till varför personalen inte kontaktade läkare tidigare än vad som skedde. Efter operationen ska kvinnan ha mått förhållandevis bra.

Den ansvariga chefen på Gillbogården har avböjt att kommentera händelsen.

Det är viktigt att ta lärdom av detta.Ann-Mari Godeberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska