ANNONS

Åldringsbrott: Här stjäls pengar av 80-åring

Två personer vid bankomaten vid Alby torg. Åldringsbrott.
Två män vid bankomaten i Alby för att ta ut pengar som tillhör en äldre Albybo.
Två män vid bankomaten i Alby för att ta ut pengar som tillhör en äldre Albybo.
Två män vid bankomaten i Alby för att ta ut pengar som tillhör en äldre Albybo.
Att de fått fel på bilen var en av lögnerna. Enligt domen blev äldre runt om i landet lurade på stora belopp. Tre av brotten inträffade i Botkyrka och Salem.
ANNONS

När polisen i januari i år stoppade bilen som de två männen färdades i så hittade de både pengar och smycken som visade sig vara stöldgods. I bilen fanns också mobiltelefoner som männen ska ha använt. Med hjälp av mobiler och söktjänster på nätet letade de upp äldre personer i 70- 90-årsåldern som de sedan lurade av bankomatkort och kod eller stal ifrån.

”Valde personer med viss omsorg”

Många av de äldre hade finska namn. Så var också fallet i Botkyrka, Salem och Huddinge. I åtalet mot männen fanns 37 olika målsägare runt om i landet. Ett flertal i Stockholmsområdet.

– Båda talade flytande finska och du kan nog säga att de valde personer med viss omsorg, säger åklagaren Christer Sammens.

Tre av brotten har ägt rum i Botkyrka och Salem. En kvinna i Salemsstaden har enligt domen berättat hur hon fick flera samtal från en person som hon antog var en bekant till hennes släkting.

Fel på bilen

Enligt mannen som ringde hade det blivit fel på deras bil och till slut kom en person hem till kvinnan för att låna hennes bankkort med löfte om att hon skulle få tillbaka det. Åklagaren Christer Sammens förklarar ungefär hur det gått till i flera fall:

– De kunde liksom ringa upp och säga ”Hej, hör du vem det är?” När pensionären sedan svarade ett namn så kunde de svara ”javisst, det är jag”.

ANNONS

”Behöver bärgare”

Han fortsätter:

– Sedan kunde de säga att de var i närheten av pensionären och att de hade fått fel på bilen och behövde betala en bärgare, men att plånboken blivit inlåst. Och nu behövde de låna deras bankkort för ett uttag.

”De kunde säga till pensionärerna att sätta på kaffe”

Uttag vid bankomater

I domen vid Hudiksvalls tingsrätt berättas om hur de äldre lämnat över sina kort. Salemkvinnans kort användes i Salems centrum för att ta ut 20 000 kronor och i två butiker i Salem och Södertälje gjordes inköp för 7 000 kronor. En äldre man i Alby blev av med 23 500 kronor genom åtta olika uttag i bankomaten vid Alby torg.

– De kunde säga till pensionärerna att sätta på kaffe så skulle de fika när de kom tillbaka. På så sätt fick gärningsmännen tid på sig att göra uttag i bankomater och butiker, säger Christer Sammens.

Väntade i en timme

Mannen i Alby blev, liksom kvinnan i Salem, en annan kvinna i Hallunda, och en kvinna i Segeltorp och flera andra äldre lurade genom att den som ringde utgav sig för att vara bekant eller släkting till pensionären. Kvinnan i Segeltorp var sjuk när hon fick samtalet från en person som sade sig vara en släkting med fel på bilen. Efter att ha väntat i en timme på att kortet skulle komma tillbaka ringde hon upp sin riktiga släkting och då kom sanningen fram. Då hade hennes kort använts för tio köp i olika butiker i Fruängens centrum. Totalt handlar det om köp för 9 500 kronor.

Sälja cigaretter

Tingsrätten har funnit att en av männen, som nu dömts till tre års fängelse, är skyldig till brotten mot de tre kvinnorna, men friar mannen för brottet mot Albybon som lurades på kortet genom att den självutnämnde släktingen utgav sig för att ha cigaretter till salu och en kortläsare i bilen.

Ingen har erkänt brott

Hudiksvalls tingsrätt skriver i sin dom att det är obestritt att Albybon blivit utsatt för brott och att en av personerna vid bankomaten vid Alby torg har likheter med den misstänkte, men att detta inte räcker för en fällande dom. Ingen av de nu dömda männen har erkänt något av brotten.

– I de fall de erkänt att de tagit ut pengar eller handlat i butiker så har de sagt att det fått detta i uppdrag av någon annan och att de inte vetat den verkliga bakgrunden, säger Christer Sammens.

Fakta

Några av de lurade

Kvinna i 70-årsåldern i Salem blir av med 27 000 kronor.

Man i 80-årsåldern i Alby blir av med 23 500.

Kvinna i Hallunda blir bestulen på kontanter. 1 000 kronor och 250 Euro.

Kvinna i Segeltorp blir av med 9 500 kronor.

 

Källa: Domen
Fakta

De dömda

25-årig man, folkbokförd i Södertälje.

Dömd till fängelse i 3 år för bland annat grov stöld, rån, grovt bedrägeri och ringa narkotikabrott.

32-årig man, folkbokförd i Södertälje.

Dömd till fängelse i ett år och nio månader för bland annat grov stöld och grovt bedrägeri.

Källa: Domen