När Mitt i når Helena Parmér en vardagsförmiddag är hon mitt uppe i att baka till sina kollegor på Rönninge skola där hon arbetar som lärare. De ska fira att hon ska tävla i Hela Sverige bakar under hösten.

– Det var ungefär så här det började när jag skulle söka. Jag bakade månadstårtor till barnen, säger Helena Pramér.

Vad är en månadstårta, kan man fråga sig. Vid varje månadsskifte bakar Helena Parmér en tårta till sina elever. Smaken på tårtan bestäms av de elever som hunnit fylla år under den gångna månaden. Är det flera barn får de komma överens om tre smaker.

– Det är jätteuppskattat i klassen. Men det blir mest olika varianter på Oreo, som de älskar. Jag gillar det inte så mycket. Det smakar mest bara konstigt halvfabrikat, säger Helena Parmér i en lätt suck.

Bakat i tre-fyra år

Det var engagemanget från eleverna och kollegorna på skolan som gav Helena Parmér den sista knuffen att söka till Hela Sverige bakar. Men fröet att börja baka såddes för fyra år sedan.

Coronapandemin rasade världen över och Helena Pramér satt hemma med sin son och tittade på Hela Sverige bakar.

– Det var vårt favoritprogram som vi tittade på tillsammans. Ibland hade vi kompisar över som tittade med oss. Då minns jag att jag tänkte att det vore kul att testa att baka lite. Samtidigt tyckte sonen att det vore kul om hans pappa eller jag var med på tv, särskilt i favoritprogrammet.

I höst sluts cirkeln när Helena Parmér själv dyker upp i tv-rutan.

Programmet är redan inspelat och Helena Parmér vill inte avslöja hur det går. Men det hon kan berätta är att hon fick lägga stora delar av sitt liv åt sidan under den hektiska inspelningen. Det innefattade bland annat ett boksläpp med medförfattaren och vännen Maria Blom.

– Jag trodde aldrig att det skulle vara så tufft som det var. Jag fick pausa allt jag hade på fritiden och bara köra på bakningen. Så vår tredje bok skulle ha släppts i våras, men nu får det bli i höst i stället, säger Helena Parmér.

Vad kommer du bära med dig mest från din medverkan i tv-programmet?

– Det är svårt att välja. Allt ifrån glädjen och gemenskapen man hade med de andra deltagarna till att upptäcka saker i en själv. Men en sak som sitter är stt få uppleva känslan av att vara en rookie när jag är 55 år och en nybörjare jämfört med de andra deltagarna som är betydligt yngre än vad jag är.