Min lokala hjälte

Alexander blev besatt av hus

Alexander Norén har skrivit boken ”Hög på hus” om sitt hemnet-knarkande.Foto: Åsa Sommarström
Alexander Norén har skrivit boken ”Hög på hus” om sitt hemnet-knarkande.Foto: Åsa Sommarström
När SVT-journalisten Alexander Norén skulle sälja sitt hus tog han hem tolv mäklare. Han blev besatt av att göra den perfekta bostadsaffären.

Nu har han skrivit en bok om sina år som hemnet-knarkare.

– När jag pratar om boken jag skrivit, då vågar folk berätta. På tennisen häromdagen sa en kvinna: ”Då kan jag berätta om min man, han har fått oss att flytta sex gånger på sju år.” Och häromdagen sa en annan person ”ja, när vi precis hade fått fint, då flyttade vi igen”, säger journalisten och programledaren Alexander Norén.

I dag släpps hans första bok, ”Hög på hus”. I den beskriver han om hur han blev besatt av att lära sig allt om bostadsmarknaden för att kunna göra den perfekta bostadsaffären. All fritid ägnade han åt att gå på visningar, studera auktionsteori och surfa på hemnet.

– Första gången var det ju för att överhuvudtaget ha råd att köpa hus. Vi visste att vi ville bo här i Bromma, där vi vuxit upp. Så jag tänkte: ”Det här är vårt jaktområde, här ska vi titta på vartenda rådjur och se om något är lite halt.”

Efter ett lyckat första köp flyttade han in med hustrun Emma och sonen Love i huset i Bromma. Men väl i det nya huset kunde han ändå inte slappna av.

– Jag tänkte ”oj då, är det slut nu?” Det blev som en saknad, bostadsletandet var ju min hobby. Sen började tankarna: ”Är det här vårt sista hus eller ett mellansteg?” Då började det genast gro en insikt om att vi någon gång skulle sälja. Så när vi renoverade ville vi göra det på ett sätt att det blev så bra som möjligt vid försäljning.

Jakten på den perfekta bostadsaffären togs upp igen, nu ännu mer intensiv. I en dramatisk inledning av boken beskriver Alexander Norén hur han inte ens kan motstå frestelsen att slinka in snabbt på en visning när han ska hem en vända från sjukhuset där hans två veckor gamla dotter är inlagd för hjärnhinneinflammation.

Inför försäljningen av sitt hus tog Alexander Norén hem tolv olika mäklare. Inget fick lämnas åt slumpen.

– Jag kan bli lite nördig. Om jag hör att lockpriser inte funkar vill jag gå till botten med det. Var är bevisen? Det blev en sport av det hela. Jag ville gå till botten med köpets och försäljningens psykologi. Och så började boken.

Att skriva ”Hög på hus” har fungerat lite som terapi och Alexander är inte längre hemnetberoende. Numera går han bara in på hemnet … en gång om dagen!

– Ja, det sitter i lite, haha. Men jag gör det för nöjes skull och hoppas att det inte ska dyka upp något som frestar mig. Jag vill inte flytta igen. Förra huset blev ju för mycket av ett objekt. Nu känner jag att det här är mitt hem.

Alexander har troligen varit en av de mest hängivna deltagarna i det fortfarande pågående bostadsracet, men han känner inte något personligt ansvar för att många stockholmare renoverar för att kunna sälja dyrt.

– Det är inte så att jag tänker att det är något samhällsfenomen som är fel eller inte. Det har varit väldigt kul, men nu är det tydligt för mig att jag ägnat för mycket tid åt det, jämfört med annat som är viktigt i livet.

Fakta

Ekonomijournalist med stort kontrollbehov

Namn: Richard Alexander Norén.

Ålder: 36 år.

Bor: I åttamiljonersvilla i Bromma.

Familj: Hustru Emma, barnen Love, 7, Jonas, 5, och Hanna, 3.

Yrke: Ekonomijournalist och programledare på SVT. Utbildad ekonom vid Handels.

Aktuell: Med boken ”Hög på hus” (Albert Bonniers förlag).

Om sitt kontrollbehov: ”Jag kanske överarbetar en del saker. Även i jobbet gör jag nästan överdriven research, men då kan jag det åtminstone när jag väl ger mig i kast med det.”