ANNONS

Alexander har med sig mormors recept i bagaget till baktävlingen

Alexander från Sundbyberg är med i Hela Sverige bakar. Privat bild. I Hop med mormor
"När mormor fyllde 70 år ordnade jag en överraskningsfest för henne. Jag bakade alla kakor själv och bjöd in hennes vänner".
Sundbybergsbon Alexander Söderqvist hoppas att hans smaklökar och mormors bakkunskaper ska ta honom långt i tävlingen Hela Sverige bakar. 
ANNONS

Köket var Alexander Söderqvist favoritrum som liten.

Helst av allt tog han rygg på sin mormor, eller mommo som han kallar henne.

– Jag fascinerades av hur äldre människor alltid bakade så goda saker. Mommo bodde på landet i Finland och hade inget brett utbud, utan gjorde vissa utvalda bakverk, men alla var otroligt goda!

När mommo blev äldre och inte orkade baka längre så tog jag över.

Alexander Söderqvist

Mommo förklarade och Alexander gick hem och övade.

– Jag har väldigt känsliga smaklökar och är bra på att minnas hur saker smakar. Så jag testade och testade tills det smakade likadant som hennes. När mommo blev äldre och inte orkade baka längre så tog jag över, säger Alexander.

Alexander från Sundbyberg är med i Hela Sverige bakar. Privat bild. I Hop med mormor

”Mommo hade en bakbok som var tummad, sliten och med sidor som hängde löst, det var så mycket nostalgi över den”, berättar Alexander. Hans egen ”Rutiga kokboken” är snart i samma skick – och med hans insamlade recept instuckna i pärmen. Privat bild.

Samlar på gamla recept

Han förverkligade även barndomsdrömmen om att bli kock. Nu har han dock börjat plugga igen för att sadla om till specialpedagog.

ANNONS

Och både klasskamrater och grannar har blivit hans försökspersoner.

Grannarna säger att MBI:it höjts i hela föreningen sedan jag flyttade in.

Alexander Söderqvist

– Jag bakar nästan hela tiden och behöver ingen särskild anledning för att göra det. I morgon kommer mina klasskompisar få mazarinäppelkaka och grannarna säger att MBI:it höjts i hela föreningen sedan jag flyttade in, berättar Alexander.

Fakta

Här är Alexander Söderqvist

Namn: Alexander Söderqvist

Ålder: 37 år

Bor: Intill kyrkan i centrala Sundbyberg

Gör: Har tidigare varit kock. Har nu sadlat om och studerar till socialpedagog. Gillar träning och hundar. Inspireras av sin mormor och samlar på gamla recept.

Aktuell: Med i Hela Sverige bakar, med start 25 september.

Han har en speciell kärlek till gamla recept och har samlat på sig många under åren.

– Om jag kommer någonstans och äter något gott, så försöker jag alltid få receptet – ju äldre de är desto roligare. Som liten fanns det en kvinna i kyrkan dit vi gick –Berit – som gjorde en så otroligt god vinbärsbakelse, hennes recept fick jag. Men jag har inte testat att baka det än.

Alexander från Sundbyberg är med i Hela Sverige bakar. Privat bild. I Hop med mormor

Alexander samlar på gamla recept. Ett kärt sådant är tant Berits vinbärsbakelse som han fick av en kvinna som gick i samma kyrka som honom när han var liten. Privat bild.

Nedan hittar du recept på tant Berits vinbärsbakelse. 

”Mormor hade suttit klistrad”

Den 25 september syns Alexander i Hela Sverige bakar på Tv4.

– Jag går in för att ha kul och blir överlycklig om jag blir kvar i 1-2 avsnitt.

Vad hade mormor tänkt om hon levt tror du?

– Hon hade suttit klistrad vid tv:n och tyckt att det var jättekul!

Hela Sverige bakar. programledarna Tina Nordström/Johan Östling Foto: Eric Josjö/TV4

25 september kommer Alexander att synas i rutan i Hela Sverige bakar. Programleder gör Tina Nordström och Johan Östling. Foto: Eric Josjö/TV4

Recept

Vinbärsbakelse a la Berit

Vinbärsbakelse a la Berit

Botten:

  • 3 äggulor
  • 2 dl socker
  • 50 gram smör (smält)
  • 2 msk kokt vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa ihop äggulor och socker väl.

Blanda mjölk, vatten och smör. Häll över i bunken med ägg- och sockersmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten.

Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna. Det blir tunnt, men kommer att stiga i ugnen. Grädda i 12-15 minute ri 200 grader på nedersta falsen.

Vinbärsmassa:

  • 3 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl röda vinbär

Gör så här:

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Rör försiktigt ner socker, vaniljsocker och vinbär.

Bred smeten över den varma kakan och grädda i 5 minuter, nu lite högre upp i ugnen. Temperaturen kan höja till 225 grader.

Källa: Alexander Söderqvist