Alfred vill införa busdag – skrev till statsministern

Alfred Marklund, 6, visar svaret han fick från statsminister Stefan Löfven.
Alfred Marklund, 6, visar svaret han fick från statsminister Stefan Löfven.
Söderortsbon Alfred Marklund, 6 år, tyckte att det borde införas en allmän busdag och skrev därför till statsminister Stefan Löfven.

Nu har han fått svar.

Alfred Marklund i Mälarhöjden gillar att busa.

– Jag brukar smeta tandkräm på handtaget, och så ropar jag att mamma och pappa ska komma dit så att de får tandkrämen i handen, säger Alfred.

Eller så gör han detta:

– Sätter tejp under kranen, så att det sprutar åt alla håll när man ska tvätta händerna.

Fler borde busa, anser Alfred som beslutade att skriva till statsminister Stefan Löfven och fråga om denne kunde ordna en allmän busdag.

Denna dag skulle infalla på söndagar varannan vecka, enligt 6-åringens direktiv. Brevet lades på postlådan och sedan började en lång, lång väntan.

Omkring två månader tog det innan det högtidliga kuvertet med svaret damp det ner i brevlådan.

– Jag minns att det var en fredag, för vi skulle äta popcorn, säger Alfreds tvillingsyster Signe.

I brevet skriver statsminister Stefan Löfven bland annat: ”Jag tycker att det låter som en rolig idé, men det är inte något som jag kan bestämma. Om det skulle bli så kanske det inte heller skulle vara lika kul att göra bus längre, eftersom alla skulle veta om att du nog kommer att busa just då.”

Stefan Löfven hänvisar också till att det redan finns andra bus-dagar som den 1 april och Halloween. Han avslutar med: ”Jag hoppas att du bara gör roliga och snälla bus!”

– Nej, det tänker jag inte göra, säger Alfred, som tycker att det låter lite väl tråkigt.

– Trotsar du statsministern? säger hans mamma med ett skratt.

– Ja, det gör jag, säger Alfred med en spjuveraktig min.

Alfred fick upp ögonen för Löfven under valrörelsen, då alla affischer sattes upp. Han kan tänka sig att skriva fler brev till honom. Kanske om att föräldrar måste lägga sig halv åtta, och barnen får vara uppe hur länge de vill.

När det gäller just bus-dagen hade Alfred kanske haft större framgång under Göran Perssons statsministerstyre. Han hade ju som bekant smeknamnet ”Bus-Göran” under sin tid vid makten, och ska bland annat ha gillat att gömma sig bakom dörrar.

Fakta

Löfven får 400 brev i månaden

Statsminister Stefan Löfven får ungefär 400 brev i månaden, varav 25 brev kommer från barn.

Alla som ställer en fråga i breven får svar, men ibland de skickas vidare till andra departement beroende på vad frågan gäller.