ANNONS

Alfrida gav Vallentunaborna en tankeställare

Staffan Ahrén på Husa gård om strömlöst och elavbrott och vatten till djuren.
Staffan Arhén med sina kalvar på Husa gård.
Vi har blivit ovana vid att ha större strömavbrott.
I spåren av Alfrida togs del på sängen medan andra var väl förberedda, rentav roade.
ANNONS

Ellevio, som numera distribuerar el i Vallentuna, är inte ovana vid strömavbrott. Men att det kom i Stockholmsområdet och i mellandagarna när många var på semester hade de inte rutin på. De fick kalla in folk från hela landet för att klara av situationen.

– Förutsättningarna är lite annorlunda här mot ute i landet, säger presschefen Jonatan Björck. Personalen kanske inte har erfarenhet av att jobba i ett stormdrabbat område. De kan vara väldigt duktiga på att jobba i citymiljö men vara ovana vid att byta ledningar i skogen.

I Okvista industriområde upprättades en lokal sambandscentral där vi träffade Eyob Yehdego, som i vanliga fall är områdesansvarig för Ellevio i Västerort, och Jörgen Halvarsson, som var inkallad från Eltel i Gävleborg/Hälsingland. 

Ellevios tillfälliga sambandscentral i Okvista i Valentuna efter stormen Alfrida. Jörgen Halvarsson och Eyob Yehdego kollar driftsscheman och kartor, pratar med personal ute i terrängen och samordnar insatserna.

– Jag har jobbat i 27 år och aldrig varit med om något liknande, säger Eyob Yehdego. Det brukar annars vara på Västkusten eller norrut som stora strömavbrott inträffar. 

Stockholmare är därför inte lika förberedda på stå utan el länge.

– Jag förstår att man inte är riktigt redo, säger Thomas Kult på Ellevio. I norra Värmland finns en annan beredskap. Det är inte ovanligt att ha en dieselgenerator stående. De har ofta ved att elda med och framför allt är man förberedd mentalt. Det handlar mycket om att inte oroa sig så mycket, att veta vad man ska göra.

Krisövning

Han tycker Alfrida är ett bra tillfälle att påminna folk om att ha bättre beredskap. För det var länge sedan vi hade ett större strömavbrott i Stockholmstrakten och många har glömt bort hur man ska hantera det.

ANNONS

– Det finns regler som säger att djurägare måste ha backup. Därför har alla mer professionella lantbrukare dieselaggregat. Vid större problem/angrepp måste du kunna att mata dina djur. Alla i samhället har ett ansvar att se till att vara förberedda. Men jag förstår att man vant sig vid att det inte behövs.

Ingen reservel

I förra veckan mötte vi folk i norra Vallentuna som saknade vatten, värme och lyse. Utan reservaggregat kunde de inte sätta på datorn, laga mat, ladda mobilen eller lyssna på radion efter nyheter. Och det blev snabbt kallt för dem som saknar vedspis, kamin eller reservel. Andra var bättre förberedda med reservelsaggregat, vattendunkar och batteriradio,

Staffan Ahrén på Husa gård om strömlöst och elavbrott och vatten till djuren.

Staffan Ahrén kollar att vattnet till kalvarna är okej. Han behöver ström för att vattnet inte ska frysa.

Köttbonden Staffan Ahrén på Husa gård i Brottby hade riktig tur som fick tillbaka sin el innan vattnet, som hans 200 kor behöver, hann frysa. Någon reservel hade han inte.

– Det har funkat så bra ändå och vi har aldrig behövt vänta mer än ett par tre timmar på hjälp från Elverket. Nu fick vi vänta i dygn och då blir man lite nervös, säger han. 

Han ringde runt till andra större gårdar för att fråga om han fick låna ett elverk.

– Men det var ingen som hade något. Så nu får jag skaffa ett, även om det kostar pengar. Djuren ska inte behöva lida.

Camilla Karnehagen kunde värma vatten i sin emaljkanna och laga pizza i vedspisen.

Camilla Karnehagen bor med sin sambo vid Hakunge säteri i Brottby. De var ännu på fredag eftermiddag utan ström, alltså i mer än 60 timmar. De bor i ett gammalt hus och har vedspis där hon kan laga mat och koka vatten. När vi nådde henne på mobilen under fredagseftermiddagen var hon ändå på strålande humör. Hon tycker inte att strömavbrottet varit särskilt jobbigt. Hon har varit med i lottakåren och vet vad som behövs för att klara sig. 

– Det är mest synd om fiskarna i akvariet. De lever fortfarande men har det lite fattigt och syrefattigt, skrattar hon. Folk gnäller över att strömmen inte kom tillbaka fort nog, men de jobbar arslet av sig för att lösa det. Allt går om man har lite jävla anamma. Men vi ska nog skaffa en batteriradio.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.