Älg jagade upp man i lyktstolpe i Vendelsö

Jens Kylborn, själv jägare, tog bilden innan han motade bort älgen och hjälpte ner mannen.
Jens Kylborn, själv jägare, tog bilden innan han motade bort älgen och hjälpte ner mannen.
En älg jagade upp en man i en lyktstolpe längs Gudöbroleden i Vendelsö på tisdagseftermiddagen. Där fick mannen sitta – tills älgen till slut lämnade.

En älg jagade upp en man i en lyktstolpe i Vendelsö vid 17-tiden på tisdagseftermiddagen intill rondellen Torfastleden/Gudöbroleden. SVT och Aftonbladet var bland de första att berätta om händelsen.

Vittnet Jonny Karlström säger till Aftonbladet:
– Jag kom åkande och såg en man sitta i stolpen medan en arg älg stod nedanför och tittade på honom. Det såg ganska komiskt ut. Bilar hade stannat på sidan av vägen. Jag tutade för att se om jag kunde skrämma bort älgen, men den reagerade inte alls.

Aftonbladet har pratat med mannen, Pelle Wahlgren, som flydde upp i älgen och även publicerat Pelle Wahlgrens egen film, som han alltså filmade från sin plats i lyktstolpen. Pelle Wahlgren var på väg till gymmet i Tyresö när han stannade bilen för att hjälpa mannen på rullskidor och skrämma bort älgen – men i stället gick alltså älgen emot Pelle Wahlgren.
– Men när jag satt där uppe var det inte så roligt. Han ville ju gå på mig den här älgen. Arga älgar är inte att leka med, jag satt inte där uppe och skrattade direkt. Hade jag inte haft lyktstolpen så nära hade jag aldrig kommit undan och det var tur att han inte började knuffa på stolpen, då hade jag förmodligen ramlat ner, säger han till aftonbladet.

Jens Kylborn, själv jägare, var mannen som till slut fick bort älgen. Han tog en bild direkt han kom till platsen.
– Jag trodde alla stannat sina bilar för älgen, men ser sedan att en man klättrat upp i lyktstolpen. Jag körde runt rondellen och parkerade på gångbanan som går parallellt med Gudöbroleden. En annan man på rullskidor (som tycks vara den som ”lyktstolpemannen” försökt hjälpa red an,) tyckte situationen var obehaglig och stannade 40 meter bort, säger Jens Krylborn.

Han lyckades mota bort älgen med bilden.

– Jag bedömer att älgen var rätt ung, oförståndig, som en ”tonåring” och nu är det brunstperiod, då är de inte alltid rationella. Den försvann i alla fall. Mannen i lyktstolpen fick sitta där ett par minuter tror jag, säger Jens Krylborn.

Händelsen ska inte ha inneburit några trafikproblem enligt polisen.

Läs mer: Älgen i norra Jordbro skjuten

Viltvårdare Christer Berggren om att den första bilisten som försökte mota bort älgen blev uppjagad i stolpen:
– Man ska nog veta vad man håller på med om man vill försöka mota bort en älg, säger Christer Berggren.

Till slut ska en jägare ha kommit och motat bort älgen, och även fått ner mannen, och larmat polisen.
– Det behövs nog en jägare i dessa lägen, säger Christer Berggren.

150 meter norrut visade viltvårdarnas hund att älgen gått över i Norrbyskogen.
– Älgen skulle helt enkelt från Vendelsö till Norrbyskogen, de har ingen annan naturlig väg än denna vid rondellen och längre fram mot bron, norrut. Detta är ett naturligt älgstråk. Men att en person jagas upp i en stolpe var nog en enskild incident. Älgen skulle bara korsa Gudöbroleden när han och mannen stötte på varandra.

Christer Berggren betonar även han att det nu är brunsttider, och dessutom äppelsäsong. Vilket gör att älgen är ute och rör på sig.

Gjorde mannen rätt som klättrade upp i stolpen?

– Ja, även om det var en enskild händelse, så var det en allvarlig händelse. En dam med barnvagn och ytterligare en människa fanns på platsen. Hade älgen blivit förbannad så hade den kunnat börja jaga de andra. Det hade blivit ett olyckligt fall, säger Christer Berggren.

Mannen som blev uppjagad i lyktstolpen klarade sig från skador.