Älg gick till attack – sparkade cyklist

Älgarna i norra Jordbro har blivit ett problem, uppger flera boende. Nu har en ny attack inträffat.
En av de fyra älgarna i norra Jordbro. Nu har en ny attack skett.
En av de orädda älgarna i norra Jordbro.
En av de fyra orädda älgarna i norra Jordbro.
Älgarna gillar att mumsa på häckar och trädgårdar, det tvingar samtidigt en del på gatorna att plantera om, enligt Ronney Magnusson.
Älgarna gillar att mumsa på häckar och trädgårdar, det tvingar några att plantera om.
En ny älgattack har inträffat i norra Jordbro under tisdagen när en cyklist blev attackerad. Nu tycker flera i kvarteret att problemet med älgarna gått för långt, menar Ronney Magnusson som bor på gatan.

Harmlösa och gulliga – eller farliga och aggressiva?

Åsikterna om de orädda älgarna runt Jordbro och Handen går isär.

Klart är enligt de boende i kvarteret att det de senaste veckorna återigen uppehållit sig fyra orädda älgar i norra Jordbros bostadsområden – och nu har en ny älgattack ägt rum.

Vid 11.10 på tisdagsförmiddagen attackerade en älg på en manlig cyklist på Krogtäppan i norra Jordbro.

Ronney Magnusson bor på gatan och såg attacken, som skedde allra längst ner på vändplatsen.

En av de orädda älgarna i norra Jordbro.

En av de orädda älgarna i norra Jordbro.

Så sent som i oktober sköts en älg i området, mellan Krogtäppan och Sommarbo, sedan en älgko försökt hoppa på en hundägare.

Det var första gången på tre år som viltvårdare beslutat att skjuta en älg bland villakvarteren.

– Cyklisten såg älgen för sent och vände, då sparkade älgen tre gånger på cykeln, men mannen klarade sig, säger Ronney Magnusson.

”Ring oss direkt om ni ser älgarna”

Situationen med älgarna har gått för långt sista tiden, menar Ronney Magnusson.

De står orädda och äter bland häckarna och trädgårdarna, men kan plötsligt ilskna till.

Christer Berggren, viltvårdare i Haninge kommun, uppmanar folk i kvarteren att ringa viltvårdarna direkt via kommunens växel om de ser älgarna.

Ronney Magnusson tycker problemet med älgarna gått för långt i Jordbro, och att viltvårdarna och polisen måste göra mer.

Ronney Magnusson tycker problemet med älgarna gått för långt i Jordbro, och att viltvårdarna och polisen måste göra mer.

– Vänta inte med att ringa, utan ring direkt så vi hinner ut till platsen och ser älgarna. De har varit borta när vi kommit eftersom samtalen kommit för sent, så vi vet inte vad det är för älgar. Jag har bara sett några foton på dem, och det verkar i alla fall vara två kalvar bland dem, säger han.

Ovanligt med älgar på tomter nu

Han menar i alla fall att dessa älgar tycks vara helt orädda.

– En del i Jordbro tycker inte älgarna är så mycket att bry sig om, en del blir väldigt upprörda. Det som är ovanligt är att de är inne bland kåkarna nu under vår och försommar, det brukar de inte vara. Men det är grönt och fint i trädgårdarna nu för älgarna, det ska man veta, och det finns ingen mat i skogen, säger Christer Berggren.

I vintras motade Christer Berggren bort fem älgar på Vallavägen i Handen, berättar han.

Älgarna gillar att mumsa på häckar och trädgårdar, det tvingar samtidigt en del på gatorna att plantera om, enligt Ronney Magnusson.

– Sedan var jag ute och saltade på Dalarölänken någon natt efteråt. Då hade älgarna tagit sig ut på vägen, satt på knäna och slickade saltet, och då behövde vi mota bort dem igen.

Nu ska en cyklist blivit attackerad, bedömer du att älgarna är farliga för allmänheten?

– De har inte gjort några utfall när jag varit i närheten. Men vi kommer titta på älgarna i norra Jordbro, bara folk ringer oss i tid. De ger sig väl av vad det lider. För närvarande är det inte aktuellt att skjuta någon älg, vi vill veta vad det är för älgar först och främst. Vi skjuter ingen frisk älg om det inte är absolut nödvändigt. Man ska veta att dessa stackars älgar är instängda mellan motorvägen och järnvägen, de har bara två ställen att ta sig in och ut på, vid Vega, och vid Gullringskärret i Västerhaninge.

– I flera år har ju älgarna kommit hit, men nu är vi många som tycker det gått för långt och vill ha bort älgarna. Problemet är att polisen säger till oss att det är viltvårdarnas sak, viltvårdarna säger att det är polisen som bestämmer. Under tiden blir folk bara allt räddare, det finns dem som inte vågar gå ut med hunden längre, det finns barn som inte vågar leka i trädgårdarna. Väldigt mycket förstörs i trädgårdarna och man måste plantera om, säger Ronney Magnusson.

Skräms inte bort längre

– Förut kunde vi skrämma bort dem, men nu har en granne till och med varit ute med en gammal startpistol och skjutit lösa skott mot en av älgarna, men den var jättetuff och gick bara emot honom. Vi är rädda att det ska hända en allvarlig olycka.

När viltvårdarna tidigare försökt få bort älgarna från kvarteren har älgarna i stället hamnat på sträckan mellan Jordbroavfarten och Jordbrorondellen, vilket orsakat trafikproblem.

Ny älgattack mot barn i Haninge