ANNONS

Älgattacken i Jordbro – veckans stora snackis

Älgarna i norra Jordbro har blivit ett problem, uppger flera boende. Nu har en ny attack inträffat.
En av de omtalade älgarna i norra Jordbro.
En av de orädda älgarna i norra Jordbro.
En av de orädda älgarna i norra Jordbro.
Älgarna gillar att mumsa på häckar och trädgårdar, det tvingar samtidigt en del på gatorna att plantera om, enligt Ronney Magnusson.
Älgarna gillar att äta på häckar och i trädgårdarna i bostadsområdena.
Älgattacken på en cyklist i Jordbro i tisdags förra veckan har blivit en rejäl snackis bland Mitt i Haninges läsare – och attacken tycks dela Haningeborna. "Vi tar ju bara mer och mer av deras skog! Vart ska då djuren ta vägen, eller är det bara människan som har rätt att leva?", skriver Jane Berggren.
ANNONS

127 reaktioner, 49 delningar och över 60 kommentarer just nu.

Älgattacken mot en cyklist i norra Jordbro på tisdagen i förra veckan gav heta diskussioner på Mitt i Haninges facebook.

– Flera tycker att det gått för långt. En person har till och med varit ute med en gammal startpistol och skjutit lösa skott mot en av älgarna, men den var jättetuff och gick bara emot honom. Vi är rädda att att det ska hända en allvarlig olycka, sade vittnet Ronney Magnusson, som menar att flera i norra Jordbro inte vågar gå ut med hunden, att barn drar sig för att leka i trädgårdarna och att folk behöver plantera om.

Ronney Magnusson tycker problemet med älgarna gått för långt i Jordbro.

Viltvårdare Christer Berggren menade att folk måste ringa direkt man ser älgarna.

”Klaga inte på älgarna utan på kommunen!”

– Vi kommer att titta på älgarna i norra Jordbro, bara folk ringer oss i tid. Vi skjuter ingen frisk älg om det inte är absolut nödvändigt. Man ska veta att dessa stackars älgar är instängda mellan motorvägen och järnvägen, sade han.

På Mitt i Haninges facebook går åsikterna isär, men flera tycker att älgarna får ta oförtjänt med kritik:

”Jordbro är faktist omgärdat av naturreservat! Saken är den att Jordbro är lite på landet trots allt”, skriver Jenny Pavon.

ANNONS

 

En av de orädda älgarna i norra Jordbro.

Älgarna i norra Jordbro upplevs som harmlösa av vissa, aggressiva av andra.


Mia Letfors
skriver: ”Bor själv på Krogtäppan och har haft älgar i trädgården. Jag förstår inte problemet. Vårt område är omringat av skog, såklart hittar djur hit lite titt som tätt. Jag har aldrig upplevt älgen som aggressiva, men det gäller såklart att ha vett nog att inse att det ändå är vilda djur och att man ska hålla avstånd, speciellt från kalvarna”.

Peter Bohjort menar att älgarna inte har mycket plats att välja på: ”Innan motorvägen plus vägen från rondellen till motorvägen byggdes så var det där älgarna höll till. Det hände enstaka gånger att en och annan älg dök upp i bostadsområdet på den tiden, men ju mer skog som skövlats så har älgarna inte mycket plats att vara kvar på. Klaga inte på älgarna utan klaga på kommunen istället!”, skriver han.

”Kan man inte stödmata dom i skogen?”

”Vi tar ju bara mer och mer av deras skog! Vart ska då djuren ta vägen, eller är det bara människan som har rätt att leva?”, skriver Jane Berggren.

Men det finns dem likt vittnet Ronney Magnusson som tycker att situationen känns olustig:

”Inte roligt längre hade tre stycken i min lilla trädgård”, skriver Birgitta Andersson.

”Kan man inte stödmata dom då i skogen de är ju hungriga så kanske de håller sig där?!”, skriver Susanne Melin.

 

Älgarna i norra Jordbro har blivit ett problem, uppger flera boende. Nu har en ny attack inträffat.

De orädda älgarna i bostadsområdena delar Haningeborna i två läger.

 

En del tycker att man behöver vara konstruktiv för att lösa situationen:

”Detta är fjorårskalv som är bortstött av kon, som skall föda nya kalvar, i år, dessa kan bli problem, ring viltvårdare, så tror jag det löser sig.”, skriver Åke Gustafsson.

”Bygga lite olika tunnlar för alla olika djur kanske inte skulle vara så dumt. Visst det kostar pengar men kan spara liv både bland djur och människor. Men jag önskar att planeten skulle räcka till för oss alla”, skriver Carina Persson.