ANNONS

Algblomning i värmen – här avråder staden från bad

Algblomning, Sköndalsbadet. Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör vid Stockholms stads miljöförvaltning, synar vattnet vid Sköndalsbadet. Algblomningen är riklig men det blir ingen avrådan till bad eftersom sikten är bättre längre ut vid bryggan. 4 aug 2020.
Ett tjockt bälte av alger ligger i vattnet närmast stranden vid Sköndalsbadet, vid Drevviken. Här blir det dock ingen avrådan till bad.
Algerna blommar nu vid flera badplatser vid Drevviken.
Vid Skrubba strandbad är blomningen så kraftig att miljöförvaltningen avråder från bad.
– Det var kraftig ansamling av alger, en grötig och grön massa, säger miljö- och hälsoinspektören Jerzy Slazak.
ANNONS

Solen skiner och vattnet gnistrar lockande. Åtminstone på håll.

Kommer man närmre syns ett stort grönt sjok av alger längs stranden vid Sköndalsbadet. Det är en tjock och grötig massa. Ett par meter längre ut är sjön betydligt klarare, men mängder av alger grumlar ändå vattnet.

Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör vid Stockholms stads miljöförvaltning, synar vattnet från bryggan. Så sänker han ner en vit skiva för att se hur god sikten är.

– Jag kan se den på 1,5 meters djup. Det betyder att blomningen inte är så kraftig att man måste avråda från bad. Det gröna sjoket kan också vara tillfälligt och bero på hur vinden gått, säger han.

Algblomning, Sköndalsbadet. Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör vid Stockholms stads miljöförvaltning, sänker ner en skiva i vattnet för att se hur bra sikten är. Trots algblomning är den tillräckligt bra och det blir ingen avrådan till bad. 4 aug 2020.

Den vita skiva som Jerzy Slazak sänker ner i vattnet syns på 1,5 meters djup vid Sköndalsbadet. Det är godkänt. Foto: Märta Lefvert.

Proverna skickas på analys

Det är tisdag förmiddag och Jerzy Slazak är på rundtur vid badplatser i Farsta och Skarpnäcks stadsdelar. Uppgiften är både att mäta halten av e-colibakterier och intestinala enterocker och att kontrollera algblomningen. Bakterieproverna skickas till Linköping för analys men hur det står till med algförekomsten kan han se med blotta ögat.

Är de för många avråder miljöförvaltningen till bad. Orsaken är att de blågröna algerna innehåller det giftiga ämnet toxiner.

– De är farliga framför allt barn och husdjur, som ju har mindre kroppsvolym. Barn får dessutom oftare kallsupar och hundar slickar sig på pälsen. Följden kan bli kräkningar och diarré, säger Jerzy Slazak.

ANNONS

Avrådan till bad i Skrubba

Jerzy Slazak startade inspektionsrundan vid Skrubba strandbad, som också ligger vid Drevviken. Där möttes han av ”en kraftig ansamling av alger, en grötig och grön massa”. Det blev avrådan till bad.

Hur länge avrådan varar beror bland annan på vädret. Algerna gynnas av ljus och värme. Blir det väderomslag och svalare de algerna försvinna.

– Men det är just en avrådan, inget förbud. Var och en får fatta sitt eget beslut. Men badar man ska man vara försiktig, säger Jerzy Slazak.

Vattenkontroll. Flatenbadet. Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör vid Stockholms stads miljöförvaltning, mäter bakterihalten i vattnet. 4 aug 2020. Proverna skickas på analys.

Jerzy Slazak tar vattenprov för mätning av bakteriehalten vid Flatenbadet. Samtidigt kollar han om det är algblomning. Här är vattnet klart.  Foto: Märta Lefvert.

Klarar provet

Både Sköndalsbadet och Hökarängsbadet, båda vid Drevviken, klarar sig undan avrådan, även om algerna syns även där. Farsta strandbad (vid Magelungen) och Flatenbadet får också grönt ljus. Mitt i följer med till Flatenbadet där vattnet är helt klart.

– Man plöjde in aluminiumklorid för att binda fosfor i botten för några år sedan. Sedan dess är läget bra här, konstaterar Jerzy Slazak.

Vattenkontroll. Flatenbadet. Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör vid Stockholms stads miljöförvaltning, träffar Peter Melin, parkingenjör vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Vid Flatenbadet träffar Jerzy Slazak Peter Melin, parkingenjör vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Vid avrådan till bad ser han till att information kommer upp vid badplatserna.  Foto: Märta Lefvert.

Algblomningen i Stockholms stads sjöar har inte blivit värre under åren, enligt Jerzy Slazak. Den varierar från år till år beroende på sommarvädret. I år var det svalt större delen av juli men när värmen väl kom gjorde även algblomningen det.  Långsjön den första av stadens sjöar där man avrådde till bad på grund av algblomning, den 31 juli. Den avrådan kvarstår efter en ny inspektion i början av den här veckan.

Gamla synder påverkar

Båda naturliga processer och människans påverkan ligger bakom algblomningen, betonar Jerzy Slazak.

– Det finns gamla synder som påverkar fortfarande, avloppsvatten och annat som släppts ut. Insatser görs för att få bukt med problemet, som vid Flatenbadet.

Stockholms stads miljöbarometer kan du se aktuell vattenkvalitet vid stadens badplatser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.