Algblomning vid flera populära skärgårdsöar

Algblomning vid skärgårdsön Yxlan.
Algblomning vid skärgårdsön Yxlan.
Nu blommar algerna på flera ställen runt om i länet. Om du inte kan se dina fötter i knähögt vatten bör du inte bada.

– Barn och husdjur är mest känsliga, säger marinbiologen Helena Forslund.

De första rapporterna om algblomning har nu kommit in till länsstyrelsen. Blomningen sker lokalt på flera populära semesteröar i Stockholms skärgård, bland andra Yxlan, Svartlöga, Högmarsö, Nämdö, Möja och Fårgångsö.

Även från Gränöfjärden i Tyresö och Skanssundet i Himmerfjärden har rapporter om algblomning kommit in i juli. SMHI:s satellitbilder visar algblomning på öppet hav i Östersjön och lokalt på olika platser längs kusten.

Hur algblomningen sprider sig beror helt på vädret. Det gäller att vara extra uppmärksam vid varmt och vindstilla väder när bakterierna har bäst chans att växa till sig. När det blåser och regnar rörs vattnet om och algerna blir inte lika koncentrerade.

– Jag tror att algblomningen minskar framöver med tanke på den senaste tidens mulna väder. Vid algblomning blir vattnet väldigt grumligt men om det ser klart och fint ut så är det lugnt att bada, säger Helena Forslund, marinbiolog på länsstyrelsen.

Ett handfast tips är att inte bada om du inte kan se botten när vattnet når dig upp till knäna. Vatten där det blommar bör inte heller användas vid matlagning, det räcker nämligen inte att koka vattnet för att få bort bakterierna. Algblomningar är olika farliga beroende på vilka arter av cyanobakterier som finns i vattnet. Barn och djur är mest känsliga.

– En del av bakterierna är giftiga och man kan bli ganska sjuk av det. När vi vuxna badar får vi oftast inte i oss så mycket vatten men det är större risk att barn och husdjur sväljer vatten, säger Forslund.

Vanliga symptom är diarré, illa­mående, feber, muskelsmärtor och huvudvärk. Om ögonen eller de övre luftvägarna är irriterade, näsan rinner och du får kliande utslag så kan det också bero på bakterier från algblomning. Det märks ofta inom några timmar och symptomen varar i ett eller ett par dygn. Men risken för att lever och njurar ska skadas är liten så länge man inte får i sig stora mängder vatten som blommar kraftigt.

Fakta

Grumligt vatten kan vara giftigt

Undvik att bada om:

Vattnet inte är lika klart som det brukar.

Ytan täcks av en blå, grön, gul eller brunaktig hinna.

Vattnet är kraftigt grumlat av fina trådar eller blågröna gryn som liknar mycket små barr.

På Havs- och vattenmyndighetens hemsida kan du se läget på din lokala badplats.

Källa: Infobaltic