ANNONS

Älgen gick till attack – två gånger

Älgkon som gick till attack mot en kvinna i Saltsjöbaden i lördags morse avlivades senare. (Arkivbild)
Älgkon som gick till attack mot en kvinna i Saltsjöbaden i lördags morse avlivades senare. (Arkivbild)
Kvinnan i 40-årsåldern träffades i bakhuvudet av den 500 kilo tunga älgkons ena klöv.
Kvinnan överlevde och kunde söka hjälp i ett hus cirka femtio meter bort.
– Hela familjen är glad och lycklig över att det slutade lyckligt, säger kvinnans make till Lokaltidningen Mitt i Nacka.
ANNONS

Maken berättar för Lokaltidningen Mitt i Nacka om dramat som hans hustru råkade ut för i lördags morse, då hustrun attackerades av en älgko i Saltsjöbaden.

Hustrun hade gått ut med hunden vid halvniotiden. Hon gick den vanliga vägen. Inte förrän hon vände sig om upptäckte hon vad som höll på att hända, då var den fullvuxna och 500 kilo tunga älgkon bara ett par meter bakom henne.

– Antagligen stod älgen redan där när min hustru kom gående. Hon såg den inte, inte förrän den var två eller tre meter bakom henne. Älgen kom med full kraft, säger maken.

– Hon blev omkullvält, första sparken tog i huvudet.

Älgkon sparkade även mot hustruns kropp och ben. Därefter vände den tillbaka men återvände och genomförde ännu en attack innan den gav sig i väg.

Hustrun hade innan attacken hunnit att släppa i väg hunden som sprang i väg och avvaktade en bit längre bort.

Hur länge älgens attack pågick vet maken inte.

– Det tog säkert inte lång tid, säger maken.

Mannens hustru kunde själv ta sig bort till närmsta hus cirka 50 meter längre bort.

ANNONS

Hon fördes med ambulans till sjukhus. Hennes skador bedömdes inte som livshotande men hon fick stanna kvar på sjukhus under helgen för observation.

– Hon blev fullständigt sönderslagen på rygg och lår, säger maken.

Maken säger att det är viktigt att berätta om det som hände:

– Det är viktigt att komma ihåg att älgar kan vara farliga.

Läs mer: Älg jagade upp man i lyktstolpe

Göran Nilsson, viltvårdare, säger att viltvårdarna en tid har haft älgar i området under uppsikt, älgar som har uppträtt närgånget och som har gått in i trädgårdar och ätit frukt.

Viltvårdarna har enligt Göran Nilsson arbetat med att mota bort älgarna och har också haft kontinuerlig kontakt med polisen för att ta ställning till i vilket läge det kunde vara aktuellt att skjuta älgarna, senast under fredagen, dagen innan älgkon gick till angrepp.

– Polisen har sagt att vi ska avvakta. Det var oturligt det som hände. Vi har stört bort älgarna flera dagar, vi har lagt ned jättemycket jobb på det, säger Göran Nilsson.

I helgen avlivades de älgar som bedömdes var en risk, utom en kalv som viltvårdarna fortsätter att leta efter.

– Normalt är älgar ett djur som flyr när människor är i närheten, det är sin avkomma de vill skydda, säger Göran Nilsson.

Läs mer: Älgen Ture fick nytt hem

Den familj som drabbades av älgkons attack tänker inte att ändra sina rutiner:

– Vilda djur är vilda djur. Man kan inte lägga skuld på någon. Det är viktigt att det framkommer att man ska ha respekt för djuren, säger maken.

– Vi går ut som vanligt, nu är älgen skjuten. Vi älskar vara ute i naturen. Chansen att bli attackerad av en älg två gånger är liten. Hela familjen är glad och lycklig över att det slutade lyckligt.

Läs mer: Attackerande älg skjuten

ANNONS