ANNONS

Algernon (M): Täbybornas tålamod har tagit slut

brister i snöröjningen i Täby tycker Algernon
Johan Algernon (M) anser inte att utföraren Peab skött snöröjningen tillräckligt bra.
Ansvarig politiker Johan Algernon (M) ser mycket allvarligt på att kommunens entreprenör Peab inte klarat kraven på snöröjning.
– Täbybornas tålamod har tagit slut och det gör ju politikernas också. Vi förväntar oss att det ska fungera och vill att de lever upp till de krav som vi har ställt.
ANNONS

Den senaste veckan har Täbyborna flitigt använt möjligheten att lämna in klagomål och felanmälningar mot brister i snöröjning och halkbekämpning.

1149 klagomål på snöröjningen – på sex dagar

Rekordmånga har klagat, visar Mitt i:s granskning som fått fram att det registrerades 1149 ärenden bara de första sex dagar i februari.

– Det stora antalet klagomål visar att Peab har betydligt mycket mer kvar att göra för att förbättra sig. Jag är fortfarande kritiskt. Det är åtskilligt mer som de behöver göra för att vi ska vara nöjda, säger ansvarig politiker Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Täby kommun.

”Det är åtskilligt mer som Peab behöver göra för att vi ska vara nöjda.”

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden

Storm av klagomål

Även tidigare under de snart tre år som kommunens avtal med Peab har löpt har det rapporterats om brister. Men de senaste veckans klagomålsstorm är exceptionell, bekräftar Johan Algernon.

– Vi tycker vår entreprenör måste ha en betydligt bättre beredskap. De har gjort vissa förstärkningar, men det har inte hjälpt tillräckligt.

ANNONS

Algernon: Utesluter inte att bryta avtal i förtid

Kommunens avtalet med Peab är skrivet på fem år med chans att förlänga med tre år. Johan Algernon utesluter inte att kommunen kan komma att bryta avtalet i förtid.

– Vi håller inne ersättningen till Peab. Eftersom de inte levererar enligt kraven får de inte betalt fullt ut. Sedan har vi diskuterat möjligheten att bryta kontrakten i förväg, men det är en komplicerad process. Jag utesluter ingenting, säger Johan Algernon, som dock tillägger att han upplevt ”större vilja till dialog” de senaste veckorna.

Peab: Medvetna om brister

Enligt Dante Crespo, biträdande regionchef på Peab anläggning, är inte den frysta ersättningen från Täby kommun kopplad till brister i vinterväghållningen. Han säger att han inte känner till att kommunen diskuterat möjligheten att bryta avtalet i förtid.

– Den diskussion har inte förts med oss, säger Crespo.

Dante Crespo uppger att Peab har tagit del av klagomålen. En hel del av dem kommer från boende på villagator, som enligt avtalet inte är prioriterade, förklarar han.

– Vi är medvetena om att det finns brister, men svängningarna i väderlek och de stora snömängder som kom på kort tid var en utmaning. Det har vi haft en dialog om med kommunen.

Villaägare snabba att klaga

Täby kommun måste bli mycket bättre på att informera om prioriteringsordningen när det gäller snöröjningen, anser Johan Algernon. De minsta villagatorna ska plogas sist. Bussgator och huvudgator och huvudstråk för gång- och cykelväg prioriteras.

– Jag vet att vi får in väldigt mycket klagomål från våra villagator, de kommer in ganska tidigt på dagen. Om ett klagomål om att det inte plogats där kommer in redan vid kl.09 på morgonen när snön precis har slutat att falla är det ett problem för invånarna, men nödvändigtvis inte en brist utifrån hur snöröjningen ska prioriteras, säger Johan Algernon.

När det kommer mycket snö på kort tid är en svårighet för snöröjarna var den ska läggas. Täby kommun har två platser dit snön körs för dumpning. Att forsla bort snövallar är nu i fokus, enligt Johan Algernon.

Peab: Trångt vid stora snömängder

Täby kommun har i veckan beställt bortforsling av snö från skolor och förskolor som ett tillägg till grundavtalet, uppger Peab.

– Vi måste poängtera att mängden snö gör att det finns inte plats att ploga bort den, vägarna blir smala och snöhögarna blir väldigt stora. Det har vi fått mycket klagomål om, konstaterar Dante Crespo.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.