Algexperten: ”Bajsbakterier är giftigare än algbakterier”

Algblomning. Stockholms skärgård. Östersjön.
I nuläget är vattnet på samtliga badplatser förutom två i skärgården fyllda med alger enligt länsstyrelsens karta som uppdateras av rapporte
Länsstyrelsen har tidigare gått ut och varnat för den pågående algblomningen i Östersjön och Stockholms skärgård.
Men än så länge har ingen blivit sjuk av att bada i det algfyllda vattnet.
– Det är större risk att bli sjuk av bajsbakterier än algbakterier, säger Maya Miltell.

Att ta ett dopp på en badplats med mycket människor är farligare än att simma förbi en grön algklump som flyter på ytan.

Det eftersom bajsbakterier, eller E.coli-bakterier som de egentligen heter, är giftigare än algbakterierna som just nu florerar i Östersjöns vatten.

– Bajsbakterierna är giftigare och det krävs en mindre koncentration för att få symptom. Man kan bli sjuk av algbakterierna också, men det är ganska ovanligt, säger Maya Miltell som jobbar med algblomningen på länsstyrelsens informationscentral.

Svårt att fastställa orsaken

Än så länge har länsstyrelsen inte fått några rapporter om sjukdom som följd av ett bad i Stockholms skärgård.

Förra sommaren var också den relativt fri från sjukdomsfall. Bara några enstaka ringde för att meddela att de trodde sig ha fallit offer för algvattnet.

– Det är ganska svårt att fastställa att man blivit sjuk av algbakterierna. Symptomen liknar magsjuka eller matförgiftning och i dessa tider finns det många saker som skulle kunna framkalla något sånt. Det är lätt att få i sig en dålig bit mat som legat framme i solen hela dagen.


Kartan: Algstatusen just nu


Mer algproblem att vänta

Algbakterierna fungerar ungefär som vi människor gör – de trivs i varmt och stilla väder och när de väl tagit sommarens första dopp badar de långt in på hösten.

Algblomningen tar fart när vattentemperaturen är badvänlig och även om själva blomningen sen avtar – finns bakterierna kvar i vattnet tills dess att temperaturen sjunker igen.

Under högsommaren, då det ofta är varmt och stilla väder, flyter bakterierna upp till ytan och samlas i de grön-geggiga algklumparna som gör att vi gärna håller oss på land.

– Som det ser ut just nu kommer ytansamlingarna att öka inom de kommande dagarna. Men det går inte att se något mönster i att någon plats i skärgården skulle vara mer utsatt än något annan, säger Maya Miltell.

I nuläget är vattnet på samtliga badplatser förutom två i skärgården fyllda med alger enligt länsstyrelsens karta som uppdateras av rapporter från allmänheten.