ANNONS

900 000 kronor i fallskärm till kommunal vatten-vd

Fletcher och Algvere
Michaela Fletcher (M) ordförande i Roslagsvatten och Mikael Algvere.
I veckan meddelade kommunala Roslagsvattens styrelse att vd Mikael Algvere valt att avsluta sin tjänst. Nu kan Mitt i avslöja att han inte går lottlös utan får drygt 900 000 i fallskärm - sju månadslöner och bilförmån.
ANNONS

Mikael Algvere, 56, valde att sluta sina anställning som vd för Roslagsvatten.

Nu får han sju månadslöner – 861 350 kronor plus bilförmån, 44 800 kronor, av bolaget utan att behöva jobba under uppsägningstiden. Det framgår av en överenskommelse mellan arbetsgivaren och Algvere som Mitt i tagit del av.

Varför får han fallskärm? 
– Det handlar om att man på en topposition måste ha en vd som vill vara kvar. Har man valt att avsluta sin anställning så är det varken bra för organisationen, medarbetarna eller för styrelsen om man är kvar – företaget kan inte gå i limbo, säger Michaela Fletcher (M), styrelseordförande för Roslagsvatten.

Har han gjort något fel, har ni förtroende för honom?
– Han har valt att avsluta sin anställning. Det är hans val. Nu är det en icke-fråga. Den frågan är helt irrelevant.

Enligt Algveres anställningsavtal anställdes han som vd första april 2015. Uppsägningstiden för arbetsgivaren bestämdes då till sex månader, med ett avgångsvederlag på minst sex månaders lön.

Enligt samma avtal har Algvere även haft rätt till avgångsvederlag i särskilda fall om han sagt upp sig själv  – om ” förutsättningarna i anställningen väsentligt ändras” eller om Roslagsvatten gjort sig skyldigt till grovt avtalsbrott. Men något sådant har inte varit aktuellt i detta fall säger Michaela Fletcher.

Överenskommelsen om fallskärmen undertecknades i fredags 16/11 och anställningen avslutades samma dag.

ANNONS

Roslagsvatten samägs av sju kommuner Österåker, Vallentuna, Danderyd, Vaxholm, Täby, Ekerö och Knivsta.