ANNONS

Ali försökte släcka branden

– Jag tömde två brandsläckare men det hjälpte inte. Lågorna blev bara större och det smällde till, sägerAli.
– Jag tömde två brandsläckare men det hjälpte inte. Lågorna blev bara större och det smällde till, sägerAli.
Ingen vet när familjerna kan återvända till sina hem.
Ingen vet när familjerna kan återvända till sina hem.
Räddningstjänsten arbetade i över ett dygn innan den sista partierna av glöd utplånats.
Räddningstjänsten arbetade i över ett dygn innan den sista partierna av glöd utplånats.
I förra veckan drabbades ett radhus i Vårberg av en omfattande brand. En av dem som bodde i radhuslängen är Ali Mohammad Abdelfattah. Han gjorde allt han kunde för att kväva lågorna.

Många radhus i Skärholmen kan behöva ett bättre brandskydd.
ANNONS

Resan var bokad och Ali skulle egentligen åka till Dubai vid klockan 12 förra tisdagen. Men vid tiotiden kände äldste sonen röklukt.

– Det tog en liten stund att lista ut var det kom ifrån. Men jag insåg att det var grannens förråd, berättar Ali två dagar efter branden.

Ihop med en granne sprang dit med kofot och två brandsläckare. Bröt upp dörren och började spruta.

– Jag tömde två brandsläckare men det hjälpte inte. Lågorna blev bara större och det smällde till, säger han.

Det var meningslöst att försöka mer. Mycket hann hända på kort tid, ändå var räddningstjänsten på plats inom fem minuter, uppskattar Ali.

Några personer i huset hade redan tagit sig ut men räddningstjänsten började med att evakuera. Branden från förrådsboden hade snabbt spridit sig till husets tak. Ännu efter fyra timmar återstod omfattande släckningsarbete.

– Eftersom det var en krypvind och nästan inget hindrar mellan husen sped den sig lätt. Det var också svårt att komma åt med våra fordon då det är en lekplats på den ena sidan radhuslängan och en brant på den andra, säger räddningsledaren Anders Palm.

Barbro Romilson följde släckningsarbetet och såg sitt hem sedan 30 år brinna och dränkas i vatten och skum från slangarna. Hon var samlad trots dramat som utspelade sig framför ögonen.

– Allting blir förstört, men man får ändå vara tacksam över att det inte hände på natten när man låg och sov, säger hon.

ANNONS

Räddningstjänsten arbetade i över ett dygn innan den sista partierna av glöd utplånats. Radhus byggda innan 1980 har ett mycket sämre skydd vid taket, berättar Brandingenjör Lars-Olof Bergman vid Storstockholms brandförsvar.

– Det finns ett brandmotstånd på 60 minuter mellan väggarna i alla radhus. Men äldre radhus har väldigt dålig eller ingen avskiljning alls på krypvinden. Många radhus är byggda innan 1980 sprider sig då väldigt lätt, säger han.

I Skärholmen som växte fram under sextiotalet finns ett stort antal äldre radhus. Lars-Olof Bergman vet inte i vilken omfattning boende har förstärkt brandskyddet i sina vindar i området.

– Man kan förbättra brandskyddet genom att bygga avskiljande väggar på vinden men ibland är det väldigt kostsamt, det kan bero lite på vad det är för konstruktion på huset.

När Lokaltidningen Mitt i gör ett besök två dagar efter branden finns röklukten kvar och tappar av fruset skum och vatten klättrar på husfasaden. Ali Mohammad Abdelfattah är bekymrad.

– Trots att jag inte kan vara här har jag svårt att gå härifrån. Jag har inte sovit och jag vill hålla koll, säger han.

Huset de bott i sedan 2010 var nyrenoverat. Efter vad han sett hittills är de flesta ägodelarna rök- eller vattenskadade, förstörda.

– Det är massor av känslor och massor av minnen därinne, säger han.

Ali berättar att bilderna på det yngsta av familjens tre barn finns elektroniskt och tack vare detta kan finnas bevarade. Men bilderna på äldste sonen har förmodligen gått förlorade.

– Det är många frågor. Hur gör man, kan man rädda vissa saker, ska huset rivas, man undrar? säger han.

De första kvällarna har de tillbringat hos släktingar. Nu har de fått klart med ekonomiskt stöd för boende från försäkringsbolaget.

Polisen misstänkte inte i förra veckan att branden skulle ha varit anlagd.

– Vi inleder förundersökningen idag eller på fredag, säger gruppledaren Magnus Saläng på Skärholmspolisen.

Mitt i har utan framgång försökt nå de som bor i huset där branden tros ha börjat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.