Alice har bryggt hockeykaffe i 34 år

I 34 år har hon serverat hockeygeneration efter hockeygeneration otaliga portioner med mat.

På torsdag gör hon sitt sista pass i kafeterian på Björkängshallen. Sedan väntar efterlängtad pension för Alice Löfström.

Kaffet är snart färdigbryggt, stekbordet är varmt och korvarna framtagna. Alice Löfström håller precis på att förbereda det sista innan det är dags att öppna kafeterian i Björkängshallen för dagen.

Här har hon serverat mat till generation efter generation av hockeyspelare i 34 år.

– Barnen som kommer hit brukar säga att deras pappor också handlade av mig när de var små, säger Alice.

Nu är nedräkningen till pensionen inne på sluttampen. På väggen ovanför kassan har vaktmästarna ordnat med ett måttband där hon får klippa av en centimeter för varje dag som går, och på torsdag är det bara en centimeterstump kvar och därmed hennes sista dag.

– Det är många som tycker att det är konstigt att jag inte ska vara här längre och undrar hur det ska gå med deras hamburgare och toasts, säger hon och skrattar.

Många av barnen som är i hallen dagligen skriver upp det de handlar i en bok som Alice har liggandes intill kassan.

– Jag kan efternamnen på nästan varenda unge som kommer in, i varje fall de som skriver upp. Klart det blir lite konstigt att lämna det, men samtidigt har det blivit allt tyngre att jobba så det ska blir skönt med lite ledigt, säger hon.

Under årens lopp har mycket förändrats i klubben. Alice minns tillbaka till 90-talet då de var tre som jobbade i kafeterian och bortåt 800 personer som kom varje match. Nu är trycket inte lika högt, runt 200-300 brukar dyka på hemmamatcherna.

– Men är man själv eller bara en till så har man bra att göra ändå. Men själva maten är nästan densamma, och den har jag faktiskt inte tröttnat på än.

Det finns också en mängd spelare som hon har följt under åren, varav flera som tog sig vidare till den absoluta eliten. Namn som Kent ”Lill-Kenta” Johansson, Micke Nylander och Peter Nylander är några hon kommer att tänka på.

Hockeyn ligger väl rotad i familjen. Maken Tommy ”Lövas” Löfström var tränare i klubben i 25 år, alla tre sönerna har spelat hockey och nu är det barnbarnen som spelar.

– Nu får jag tid att gå och titta när barnbarnen spelar. Det har inte gått innan eftersom jag har jobbat här varje kväll eller när det är matcher, säger hon.

Och mer tid blir det också till hundarna Ozzy och Assar, en bichon frise-blandras och en amstaff- och boardercollieblandning och för lantstället i Sparreholm i Flen.

Så ännu har Alice ingen känsla av vemod inför att lämna ishallen.

– Normalt stänger vi för säsongen vid den här tiden på året och öppnar upp igen i augusti. Det är nog först då som jag kommer att inse att jag inte ska tillbaka till jobbet, säger hon.

Fakta

Nyfiken på quiz-Palle

Namn: Alice Löfgren.

Ålder: 63 år.

Bor: Hörningsnäs.

Familj: Maken Tommy, tre söner, fen barnbarn, två blandrashundar.

Aktuell: Går i pension efter 34 år i kafeterian i Björkängshallen.

Smultronställe i Huddinge: Björkängshallen, ”jag har många minnen härifrån”.

Huddingebo jag är nyfiken på: Palle Liukkonen som håller i quiz-tävlingarna på O’Learys.